Tehnologija

Prekretnica za Boing: Svemirska kapsula Starlajner sa posadom lansirana sa kosmodroma na Floridi

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2024

-

18:09

Prekretnica za Boing: Svemirska kapsula Starlajner sa posadom lansirana sa kosmodroma na Floridi
Prekretnica za Boing: Svemirska kapsula Starlajner sa posadom lansirana sa kosmodroma na Floridi - Copyright Tanjug AP/Chris O'Meara

veličina teksta

Aa Aa

Starlajner, novi svemirski brod sa ljudskom posadom kompanije "Boing", lansiran je danas sa kosmodroma na Floride nakon odlaganja lansiranja zbog tehničkih problema.

Lansiranje "Boingovog" Starlajnera bi trebalo da predstavlja prekretnicu u ambicijama ovog američkog vazduhoplovnog giganta koji želi da osnaži konkurenciju sa kompanijom "Spejs Iks" Elona Maska, prenosi Reuters.

Svemirska kapsula CST-100 Starlajnera, sa dva astronauta, lansirana je sa Space Force kosmodroma u Kejp Kanaveralu na Floridi raketom Atlas V, koju su zajednički konstruisali "Boing-Lokid-Martin" i "Junajted Launč Alajans" (ULA).

Kapsula sa posadom bi trebalo da se spoji sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), dve godine nakon što je Starlajner obavio svoj prvi probni let bez posade do orbitalne stanice.

Manevri povezivanja modula sa posadom predstavljajuće još jedan test za Starlajner, nakon čega će se, nedelju dana kasnije, ta svemirska letelica vratiti na Zemlju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin