Biznis vesti

Svaki drugi sezonski radnik u Crnoj Gori došao iz Srbije - ne rade samo na moru, dnevnica za berbu grožđa do 25 evra

Komentari

Autor: Pobjeda

23/08/2021

-

09:33

Svaki drugi sezonski radnik u Crnoj Gori došao iz Srbije - ne rade samo na moru, dnevnica za berbu grožđa do 25 evra
Svaki drugi sezonski radnik u Crnoj Gori došao iz Srbije - ne rade samo na moru, dnevnica za berbu grožđa do 25 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izdalo je, od 1. januara do 10. avgusta, 1.438 dozvola za sezonsko zapošljavanje, saopšteno je Pobjedi u tom resoru Vlade. Najviše dozvola dobili su državljani zemalja regiona, a među njima su najbrojniji stanovnici Srbije, kojih je ukupno bilo 844. Ima međutim i sezonaca koji su na rad u Crnu Goru došli sa Tajlanda, Kube, Mauricijusa, Meksika i Nepala. Iz Bosne i Hercegovine došlo je 178 sezonaca, 86 iz Makedonije, 40 iz Albanije i samo četiri iz Hrvatske.

Državljanima Ukrajine izdato je 39 dozvola za sezonsko zapošljavanje, Turske 25, Rusije 16, Italije šest, Belorusije pet, a Gruzije četiri. Na radu u Crnoj Gori su tri sezonca iz Kube i po dva iz Slovačke i Mađarske. Po jedan sezonac došao je iz Egipta, Francuske, Izraela, Kazahstana, Kine, Letonije, Mauricijusa, Meksika, Moldavije, Nepala, Poljske, Tajlanda, Češke i Španije.

"Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest meseci u periodu od jedne godine. Ako obavljanje sezonskih poslova to zahteva, dozvola se može produžiti dva meseca kod drugog ili istog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam meseci u periodu od jedne godine", pojasnili su u MUP-u.

Kada je reč o domaćoj radnoj snazi, na sezonskim poslovima ove godine je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, upošljeno 6.425 crnogorskih građana.

Oko 60 odsto sezonaca angažovano u ugostiteljstvu

Najveća tražnja za sezoncima i dalje je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Prema podacima Zavoda, do 30. jula ove godine na poslovima u delatnosti usluge smeštaja i ishrane angažovana su bila 722 sezonska radnika iz inostranstva, odnosno 60 odsto.

U ostalim uslužnim delatnostima bilo je zaposleno 370 sezonaca ili trećina stranaca kojima je izdata dozvola za sezonsko zapošljavanje.

"U delatnosti saobraćaj i skladištenje zaposlena su 43 sezonska radnika iz inostranstva, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 30, dok je za delatnost umetnost, zabava i rekreacija izdato 18 dozvola za sezonsko zapošljavanje", rečeno je Pobjedi u Zavodu.

Uporedni podaci pokazuju da je ove godine broj sezonskih radnika iz inostranstva znatno porastao u odnosu na 2020. kada su, zbog pandemije korona virusa, ogromnu većinu sezonaca činili crnogorski građani. Brojke, ipak, još nisu na nivou onih iz 2019. godine u kojoj je 3.124 stranaca bilo na sezonskom radu u Crnoj Gori.

"Ako posmatramo dozvole za sezonsko zapošljavanje stranaca, u ovoj godini izdato je 5,7 puta više dozvola u odnosu na isti period 2020. kada su izdate 182 dazvole. U odnosu na isti period 2019. godine, kada su izdate 3.124 dozvole, ove godine je izdato 60,9 odsto manje", precizirali su u Zavodu.

Za berbu traže 500 sezonaca

U Plantažama, koje tradicionalno zapošljavaju veliki broj sezonskih radnika, trenutno su angažovana 624 radnika. Od toga je 370 domaćih, dok je stranih 254.

"U istom periodu prošle godine bio je 531 domaći sezonac, a stranih 162, dok je 2019. domaćih bilo oko 460, a stranaca 428. Nerezidenti dolaze uglavnom iz zemalja regiona – Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije", ukazali su u toj državnoj kompaniji.

Sezonska radna snaga u Plantažama se prioritetno angažuje na poslovima u vinogradarsko-voćarkoj proizvodnji. Pod tim se, kako je objašnjeno Pobjedi u kompaniji, podrazumevaju različite vrste zaduženja na Ćemovskom polju - od rezidbe, preko lačenja, proturanja lastara, zakidanja, zelenih operacija do berbe.

Na pitanje koliko su plaćeni sezonski radnici, u Plantažama nisu precizno odgovorili, navodeći da se obračun i isplata zarada vrše po osnovu radnog učinka.

"Teško je odrediti prosek dnevne zarade, ali, primera radi, berači grožđa i breskve dnevno mogu da zarade od 20 do 25 eura", zaključili su u Plantažama.

Plantažama tek sada tokom berbe vinskog grožđa predstoji najveća potreba za sezonskim radnicima. Oni će u narednim danima morati da oberu najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi.

"Oko 500 sezonskih radnika potrebno je da bi se odradio najveći vinogradarski posao Evrope", kazali su u Plantažama.

Potrebu za sezonskim radnicima Plantaže oglašavaju preko državnog Zavoda za zapošljavanje, kod kojeg je u toku sezone nalog za posredovanje u zapošljavanju sezonskih radnika Plantaža stalno otvoren.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis