Biznis vesti

Udruženje naftnih kompanija: Cena sirove nafte pala, to bi moglo da se odrazi i na gorivo

Komentari

Autor: TV Prva

27/08/2021

-

11:56

Udruženje naftnih kompanija: Cena sirove nafte pala, to bi moglo da se odrazi i na gorivo
Udruženje naftnih kompanija: Cena sirove nafte pala, to bi moglo da se odrazi i na gorivo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Pre dve nedelje zabeležen je prvi pad prošečne maloprodajne cene sirove nafte posle više meseci, što bi trebalo da se odrazi i na cenu goriva, izjavio je predsednik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je gostujući na TV Prva objasnio da je u mesecima za nama cena sirove nafte rasla, što je za posledicu imalo poskupljenje goriva na pumpama, a da ove nedelje valja očekivati da cena na pumpama bude manja u proseku za oko dinar i po po litru goriva.

"Cena sirove nafte oscilira, pa je sa 65 do 68 dolara po barelu koliko je koštala pre nekoliko dana, trgovanje juče završeno sa cenom od 72 dolara po barelu", rekao je Mićović.

Dodao je da se cena poslednjih mesec dana kreće u opsegu od 65 do 75 dolara po barelu.

Ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta je objasnio da je sirova nafta, roba čije cene najviše osciliraju na svetskom tržištu.

Prema njegovim rečima na to utiče mnogo faktora, počev od geopolitičkih.

"Nafta je stateški proizvod potreban svima, a malo zemalja je ima, naročito u količinama koje su joj potrebne. U formiranju cene nafte ima i kartelskih dogovora, proizvođači se naravno trude da ostvare što veći profit i sve to pogađa zemlje koje zavise od uvoza nafte, kao što je i naša zemlja", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis