Biznis vesti

U Kini se osniva i treća berza, služiće malim i srednjim preduzećima

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

16:57

U Kini se osniva i treća berza, služiće malim i srednjim preduzećima
Si Đinping - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Ðinping najavio je osnivanje berze u kineskoj prestonici, Pekingu, koja će služiti malim i srednjim preduzećima.


To će biti treća berza u ovoj zemlji, pored dve postojeće u kontinentalnoj Kini od kojih se jedna nalazi u glavnom fnansijskom centru, Šangaju, a druga u Šenženu, gradu na jugu države, na granici sa Hong Kongom.

U video obraćanju na otvaranju kineskog Međunarodnog sajma za trgovinu uslugama (CIFTIS), Si je rekao da će Kina nastaviti da podržava razvoj malih i srednjih preduzeća zasnovan na inovacijama, prenosi Rojters.

To će, dodao je on, biti učinjeno "dubljom reformom Nove treće platforme i uspostavljanjem Pekinške berze kao primarne platforme za opsluživanje inovativno orijentisanih malih i srednjih preduzeća".

Kineski regulator za hartije od vrednosti saopštio je da će osnivanje berze u Pekingu pomoći da se prodube strukturne reforme na strani finansijske ponude i da se unapredi sistem tržišta kapitala.

"Mala i srednja preduzeća mogu da rade odlične stvari", ocenila je Komisija za hartije od vrednosti (CSRC).

Si je u govoru povodom otvaranja sajma CIFTIS u Pekingu, takođe poručio da će Kina "stvoriti više mogućnosti za saradnju povećanjem podrške rastu sektora usluga u zemljama uključenim u inicijativu 'Pojas i pu'".

Komentari (0)

Biznis