Biznis vesti

Vlahović: Povlačenje kapitala sa Dalekog istoka ka Evropi šansa za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

15:44

Vlahović:  Povlačenje kapitala sa Dalekog istoka ka Evropi šansa za Srbiju
Vlahović: Povlačenje kapitala sa Dalekog istoka ka Evropi šansa za Srbiju - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je pred početak 28. Kopaonik biznis foruma, koji se održava od danas do 27. maja u Beogradu u hibridnom formatu, da će ovogodišnji forum pokušati da odgovori na pitanje šta Srbija treba da uradi da bi iskoristila nove šanse nastale kao posledica pandemija kovida 19.

"Prošle godine, kada se održavao KBF početkom marta, samo u naznakama je bilo krize koju najavljuje kovid 19, pandemija još nije bila proglašena, Evropa nije bila u lokdaunu, tako da nismo mogli da sagledamo ni posledice po ekonomiju i društvo koje može ta pandemija da donese", rekao je Vlahović Tanjugu u hotelu Metropol, gde se održava KBF.

Dodaje da se ove godine forum održava u izmenjenom formatu zbog kovida 19, ali da su predviđene zaista zanimljive teme, pored centralne "Svet posle kovida 19 - novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja".

Kako do robusnog rasta?

"Očekujem da na ovom forumu zapravo dođemo do odgovora na pitanja šta Srbija treba da uradi da bi iskoristila nove šanse koje je pandemija stvorila odnosno ubrzala je primenu novih rešenja nastalih kao posledica 4. industrijske revolucije. U celoj toj priči Srbija treba da pronađe svoje mesto i pokuša da ostvari skokovit rast u dužem vremenskom periodu. Tako da ćemo razgovarati o tome koje su osnovne potrebe da bi taj skokoviti robusni rast bio i ostvaren", naglasio je Vlahović.

Na pitanje koja je to šansa za Srbiju, kaže da je jedna od osnovnih najavljeno povlačenje kapitala sa Dalekog istoka ka Evropi od strane evropskih i svetskih multinacionalnih kompanija.

"Da li će Srbija sebe preporučiti kao destinaciju za investiranje tih benč mark investitora, koje mi do sada osim retkih slučajeva nismo imali, a koji investiraju u grane sa visokom produktivnošću koje nose visoke tehniničke progrese i stvaraju proizvode sa velikom dodatnom vrednošću, a to je ono što je Srbiji u ovom trenutku i potrebno da bi dostigla taj robusni rast".

Vlahović dodaje da će forum upravo dati odgovor na pitanje šta je potrebno Srbija da uradi da bi se preporučila kao destinacija za te najavljene investicije koje su rezultat povlačenja kapitala sa Delekog istoka. U okviru Kopaonik biznis foruma u organizaciji Saveza ekonomista Srbije biće ukupno održana 22 panela u beogradskom hotelu ''Metorpol'', uz limitran broj učesnika zbog epidemije korona virusa.

Novina u odnosu na sve prethodne jeste da će zdravstveni panel biti održan na početku foruma u nameri da se istakne značaj ovog aspekta u borbi protiv pandemije.

Predviđeno je učešće više od 130 panelista, a omogućeno je besplatno praćenje rada foruma putem direktnih prenosa preko Jutjub platforme na sajtu KBF ili aplikacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis