Biznis vesti

Poslanici raspravljaju od reizboru viceguvernera Narodne banke Srbije, guvernerka podržava novi mandat Ane Ivković

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

09/09/2021

-

11:39

Poslanici raspravljaju od reizboru viceguvernera Narodne banke Srbije, guvernerka podržava novi mandat Ane Ivković
Poslanici raspravljaju od reizboru viceguvernera Narodne banke Srbije, guvernerka podržava novi mandat Ane Ivković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju danas o Predlogu za izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, a na tu funkciju je na period od šest godina ponovo predložena Ana Ivković.

U predlogu koji je dostavljen parlamentu piše da Ivković ispunjava zakonom propisane uslove što je, kako se navodi, na najbolji način potvrđeno obavljanjem te funkcije u prethodnom periodu na kvalitetan način.

Ivković je rođena 25. maja 1974.godine u Užicu, diplomirala je 1998. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na smeru finansije, bankarstvo o osiguranje.

Magistarske studije završava na smeru monetarni, bankarski i finansijski menadžment, a doktorirala je 2016. godine na temu "Uticaj centralne banke na funkcionisanje i razvoj tržišta novca".

Kandidatkinja za viceguvernera je bila zaposlena u Beogradskoj banci u Sektoru za istraživanje i razvoj, a od 2002. godine je u Narodnoj banci Srbije na različitim pozicijama.

Pre rasprave o Ivković za viceguvernera NBS poslanici će postavljati pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima.

Guvernerka podržava reizbor Ane Ivković

Guvernerka Narodna banka Srbije Jorgovanka Tabaković obrazložila je danas predlog da se viceguvernerka Ana Ivković ponovo izabere na tu funkciju, jer joj sadašnji mandat ističe 25. septembra, navodeći da je u proteklih osam godina inflacija niska i stabilna, dinar je ojačao, a povećane su devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Tabaković je, u Skupštini Srbije, zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučić na podršci kako bi NBS mnogo lakše ostvarivala svoje zacrtane ciljeve.

Zatečenu visoku inflaciju, dvocifrenu, u 2012. godini u roku od godinu dana spustili smo na nizak nivo i skoro osam godina je na nivou od oko dva odsto.

Time čuvamo vrednost realnih dohodaka privrede, primanja građana i predvidive uslove poslovanja, rekla je Tabaković. Dinar je ojačao prema evru za 0,9 odsto, a NBS je od 2012. godine na deviznom tržištu kupila 3,46 milijardi evra, za ovih devet meseci preko milijardu evra, dodala je ona.

Tabaković je napomenula da su bruto devizne rezerve na kraju avgusta 15,6 milijardi evra, odnosno od avgusta 2012. godine su povećane za 5,5 milijardi evra, dok su neto devizne rezerve udvostručene.

Od kraja 2012. godine rezerve u zlatu smo do danas uvećali za 21 tonu i danas iznose 36,8 tona. Vrednost je utrostručena, tada su vredele 600, a sada 1,8 milijardi evra, rekla je Tabaković.

Ona je pohvalila rad viceguvernerke Ane Ivković i u ovim rezultatima, ali pre svega kada je reč o pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom i drugim finanijskim institucijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis