Biznis vesti

Varhelji: EU spremna da podrži Zapadni Balkan u razvoju železnice

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2021

-

10:37

Varhelji: EU spremna da podrži Zapadni Balkan u razvoju železnice
AP/Hektor Pustina - Copyright AP/Hektor Pustina

veličina teksta

Aa Aa

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da je Evropska unija spremna da podrži zemlje Zapadnog Balkana u modernizaciji želeničkog saobraćaja koji je, kako je istakao, važan za povezivanje regiona, ali i regiona sa EU.


U video poruci na otvaranju "Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021", koji se održava u Beogradu, Varhelji je istakao da je ključni program za infrastrukturni razvoj regiona "Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan" od 30 milijardi evra, a koji je Evropska komisija odobrila regionu. Istakao je da je to trećina BDP-a celog regiona.

Varhelji je kazao da će milijardu i po evra biti uloženo u razvoj brze pruge na Koridoru 10 koji će Srbiju povezati sa Bugarskom i Grčkom, kao i u razvoj Koridora 4 koji će Beograd brže povezati sa lukom Bar u Crnoj Gori i Podgoricom.

"Pruga će biti u potpunosti rekonsturisana od granice sa Srbijom do mora, time će biti brža i bolja povezanost Srbije i Crne Gore, a tih zemalja dalje sa celim svetom", rekao je Varhelji.

Komesar je istakao da je današnji samit od velike važnosti za železničko povezivanje regiona, a samim tim regiona i EU.

Železica osnov ekonomskog razvoja


Naglasio je da je cilj EU da se ubrza razvoj održive saobraćajne povezanosti regiona i dodao da železnica predstavlja osnovni element ekonomskog razvoja i integracije tržišta regiona sa evropskim.

"Komisija će nastaviti da podržava zemlje Zapadnog Balkana u razvoj i modernizaciju železničkog sektora. Razvoj održive transportne infrastrukture i razvoj želenice čini okosnicu plana ekonomskog razvoja", podvukao je Varhelji.

Vizija je, ističe, da sever i jug i istok i zapad budu povezani železnicom, a da će veliku ekonomsku podršku dobiti upravo luke.

Pozdravio je što će tokom današnjeg samita biti potpisana Deklaracija o posvećenosti razvoju železnice na Zapadnom Balkanu, a koja predstavlja, kako kaže, rano usvajanje pravnih evropskih tekovina regiona.

"Vaša zajednička opredeljenost je važna, jer će region biti efikasan samo ako radi zajedno", zaključio je Varhelji.

Preporuka za vas

Sledeće godine brzim vozom do Novog Sada, a za četiri do Budimpešte

Komentari (0)

Biznis