Biznis vesti

Sledeće godine brzim vozom do Novog Sada, a za četiri do Budimpešte

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2021

-

13:15

Sledeće godine brzim vozom do Novog Sada, a za četiri do Budimpešte
Sledeće godine brzim vozom do Novog Sada, a za četiri do Budimpešte - Copyright Tanjug/Goran Milićević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će pruga Beograd-Novi Sad, deo brze pruge do Budimpešte, biti završen do kraja godine, a da će na ostatku, deonice od Novog Sada do Subotice, radovi početi u septembru.


"Do kraja godine u potpunosti ćemo završiti deonicu od Beograda do Novog Sada. To je najkomplikovaniji deo pruge od Beograda do Budimpešte, zbog prelaza Dunava, Čortanovačke petlje, kao i mnogo problema kroz gradove", objasnio je Vučić.

Predsednik je rekao da očekuje da će nakon Sretenja pozvati premijera Mađarske Viktora Orbana u Beograd kako bi zajedno vozom, brzinom od 200 kilometara na čas, putovali od Beograda do Novog Sada.

"To nije pruga samo za našu zemlju, već za sve nas, za Srbiju, Mađarsku, ali i celu Evropu. To je pruga koja približava naša dva glavna grada i spaja ih sa Bečom i Istanbulom. To je pruga budućnosti", rekao je Vučić.

On je istakao da će radovi na deonici od novog Sada ka Subotici početi u septembru i da se uveliko radi na eksproprijaciji, kao i da je uveren da će radovi biti brži nego na prvoj deonici.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"Što se nas tiče za tri godine mogli bismo u potpunosti da otvorimo prugu. Nadamo se da u tom roku i mađarska strana može da završi svoj deo radova, što bi značilo da za četiri godine možete da stignete od Beograda do Budimpešte za svega dva sata i 40 minuta", rekao je Vučić.

To je, ističe, rezultat saradnje i strateških dogovora. Stvari, kaže, ne mogu da se dešavaju preko noći, te je ponovio zahvalnost Mađarskoj na iskrenom prijateljstvu. Vučić je kazao da je Orban, nakon odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel, doajen evropske politike i da njegovo iskustvo mnogo znači Srbiji. 

Radovi se trenutno obavljaju na deonicama od Beograda do Stare Pazove u dužini od 34,5 kilometara na kojoj rade kineske kompanije C C C C i CRI, kao i na relaciji Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 40,4 kilometra koju gradi ruski RŽD Internešenel.

Na deonica Beograd Centar - Stara Pazova projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat. To je prva deonica pruge brze Beograd - Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis