Biznis vesti

U Cirihu se sklapa voz za brzu prugu: Prvi "dabldeker" stiže za pet meseci

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2021

-

13:04

U Cirihu se sklapa voz za brzu prugu: Prvi "dabldeker" stiže za pet meseci
U Cirihu se sklapa voz za brzu prugu: Prvi "dabldeker" stiže za pet meseci - Copyright TANJUG/MGSI/DJ.K./bs

veličina teksta

Aa Aa

Prvi voz za brzine do 200 kilometara na sat, koji je Srbija naručila od švajcarske kompanije Štadler, biće isporučen za pet meseci, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. Tokom posete proizvodnim pogonima Štadlera u Cirihu, ministru Momiroviću i srpskoj delegaciji pokazane su elektromotorne garniture koje će biti isporučene Srbiji i prezentovani proizvodni kapaciteti, način rada i kompletna ponuda.


U skladu sa ugovorom, rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar 2021. godine, a drugog i trećeg 31. decembar 2021, saopštilo je Ministarstvo. To su četvorodelne elektromotorne garniture na sprat ukupnog kapaciteta 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

"Pokazali su nam, u fazi montaže, prve brze vozove koji će ići 200 kilometara na sat od Beograda do Novog Sada. Isti saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama i predstavljaju vrhunac kvaliteta i bezbednosti", rekao je ministar Momirović.

TANJUG/MGSI/DJ.K./bs

Ministar saobraćaja Tmislav Momirović na prezentaciji u Cirihu

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, on je rekao i da je Srbija zainteresovana za strateško partnerstvo s kompanijom Štadler u nameri da, ako se stvore uslovi, i u njoj bude pokrenuta proizvodnja ovih najmodernijih vozova.

"Prezentovali su nam istoriju i kapacitete kompanije Štadler i impresionirani smo obimom njihovog poslovanja, preko cele Evropske unije do Ukrajine i šire. Kao što sarađujemo s brojnim svetskim kompanijama, i kao što smo ih privukli da investiraju u Srbiju, i kompaniji Štadler uputićemo poziv za saradnju”, rekao je Momirović.

Kvalitet kontroliše i stručnjak iz Srbije

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta kompanije Štadler i prezentacije elektromotornih garnitura koje će da budu isporučene Srbiji, ministar Momirović se sastao i s Dobrivojem Mihajlovićem, jednim od kontrolora kvaliteta u proizvodnom pogonu Štadlera.


"Prijatno su me iznenadili, kada su mi otkrili da i jedan Srbin učestvuje u proizvodnji i montaži ovih prvih srpskih brzih vozova. Imamo vredne i pametne ljude koji rade širom Evrope na najodgovornijim poslovima i nadam se da ćemo jednog dana da stvorimo uslove da se ti isti poslovi obavljaju u Srbiji", rekao je Momirović.

TANJUG/MGSI/DJ.K./bs

 

Brza prugu Beograd-Novi Sad za brzine do 200 kilometara na sat biće završena do kraja godine, nakon čega sledi testiranje brze pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim i modernim vozovima.

Tanjug

"Ovi vozovi predstavljaju pravo malo čudo tehnike i bezbednosti, poseduju moderan dizajn, izuzetan komfor, sedišta za prvi i drugi razred, poseban prostor za invalide i apsolutna prilagođenost osobama sa smanjenom pokretljivošću, internet, čak i mašinu za tople napitke", kažu u Miinistarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis