Biznis vesti

Srbija prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu e-obveznicu

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

20:52

Srbija prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu e-obveznicu
Srbija prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu e-obveznicu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS), ističući da je prvi put u svojoj istoriji Srbija emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina, čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja.

''Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra'', navode iz NBS.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 odsto,  što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijarde evra).

Današnjom emisijom zelene obveznice, Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument.

Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta srpske ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja, navodi se u saopštenju.

„Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije.

Posebno me raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00 odsto) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije“, ističe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Delegacije NBS i Ministarstva finansija su tokom protekla tri dana obavile niz uspešnih razgovora sa mnogobrojnim međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo preko 200 eminentnih ulagača iz celog sveta.

Mali: Srbija prva u regionu emitovala zelene obveznice

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je država posvećena povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica, navodi se u saopštenju.

„Republika Srbija je, hrabro izašla na međunarodno tržište kapitala i ponudila svoju zelenu obveznicu, u vrednosti od jedne milijarde evra, iako je tražnja bila mnogo veća. Zahvaljujući velikom interesovanju kamatna stopa na zelenoj obveznici je smanjena za čak 20 procenata u odnosu na početnu, što dokazuje opravdanost odluke o emisiji ovakve vrste obveznica, naveo je ministar Mali.

On je dodao da su to sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz tzv. zelene agende i da je ovo još jedan pokazatel opredeljenosti i posvećenosti Srbije zelenim projektima i povećanju ulaganja u ekologiju.

"To je i važan signal za investitore da nastojimo da jačamo svoje kapacitete i ulažemo u zaštitu životne sredine", naveo je Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis