Biznis vesti

Lučić: Strategija Telekoma je jasna – širenje mreže u regionu, pa i šire

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

13:34

Lučić: Strategija Telekoma je jasna – širenje mreže u regionu, pa i šire
Vladimir Lučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je strategija razvoja te kompanije jasna i da podrazumeva širenje mreže na zemlje u regionu, pa i šire.

Govoreći na panelu "Godinu dana posle" u okviru Regionalne konferencije o trendovima i telekomunikacijama i medijima, Lučić je podsetio da Telekom u Srbiji, BiH i Crnoj Gori pruža usluge mobilne i fiksne mreže, dodajući da je internet budući izvor prihoda.

"Kada smo sa našeg stanovišta postigli nivo tržišnog učešća u ovim zemljama, koji nam je dao stabilan prihod u poslednjih 10 godina, onda smo krenuli u nove izvore prihoda, kao što su digitalni serveri i venčer kapital fond za širenje startap ideja", rekao je Lučić.

Podsetio je da se Telekom nedavno proširio i na Severnu Makedoniju, gde, dodaje, planiraju širenje mobilne i kablovske mreže i satelitske provajdere.

U planu je, kaže, i širenje Telekoma na Nemačku i Švajcarsku, po principu koji već postoji u Austriji i koji ima oko 100.000 korisnika.

Govoreći o sadržaju Telekoma, Lučić je kazao da žele da ga još više obogate sportskim, filmskim i serijskim sadržajem.

"Sportski sadržaj je najbolji instrument da privučete korisnike, ali naša strategija da budemo vlasnici još više filmskog i serijskog sadržaja", rekao je Lučić.

Upitan da prokomentariše razvoj 5G mreže, Lučić je ocenio da se i kod nas i u regionu grade optičke mreže, i da svi operateri pripremaju za 5G mrežu.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović istakao da ako želimo da postanemo fleksibilno društvo potrebna nam je digitalna transformacija, koja je, ukazuje, u našoj zemlji uveliko počela.

"Potrebno je samo da je ubrzamo, a za to su potrebni veliki napori, ne samo na institucionalnom nivou, već i na individualnom nivou", zaključio je Cvetanović.

"Sada postoji fer konkurencija, ranije to nije bio slučaj dok je SBB bio glavni igrač"

Vladimir Lučić je odbacio kao netačne tvrdnje direktora SBB-a Milije Zekovića da država ne dopušta SBB-u da se širi na tržištu i istakao da sada fer konkurencija postoji, dok ranije to nije bio slučaj kada je "SBB bio glavni igrač".

Na panelu koji je održan u okviru konfirencije o Digitalnoj industriji u Beogradu, Lučić i Zeković diskutovali su o konkurenciji koju je SBB dobio jačanjem Telekoma, a diskusija je počela tako što je Zeković prokomentarisao da država ne dopušta SBB- u širenje na tržištu.

Lučić je ocenio da je Zeković iskoristio konferenciju, koja je, kako kaže, bila u pozitivnom duhu da se govori o sadržajima i planovima operatera, da izrekne nekoliko netačnih informacija i napadne državu.

"Netačno je da, na primer, u mobilnoj mreži, još od kada je 2007. godine tadašnji Vip, današnji A1, ušao na tržište, od samog početka bio velika konkurencija. Takođe, činjenica je da su sva tri mobilna operatera mnogo uložila u 4G mrežu, odličnog kvaliteta, sa velikim brzinama, izgradili ozbiljan broj baznih stanica, i da će brzo implementirati 5G", rekao je Lučić odbacujući navode Zekovića da država ne dopušta konkurenciju.

Lučić je kazao i da Zeković danas kaže da je "država nekorektna prema SBB-u", i dodao da je zahvaljući državi SBB i stvoren.

Tanjug/Zoran Žestić

Vladimir Lučić

Naveo je da je SBB stvoren ilegalno, a na stubovima Telekoma i Elektroprivrede Srbije.

"To je čak prvih nekoliko godina bilo ilegalno i bez ikakvih ugovora", rekao je Lučić i dodao da je zahvaljući državi u nekim gradovima SBB imao više od polovine tržišnog učešća.

Kada je reč o fiksnoj mreži, kaže Lučić, SBB nije imao konkurenciju i da je bio "glavni igrač na terenu", jer Telekom tada nije imao dobru poslovnu strategiju.

Direktor SBB-a Milija Zeković odgovorio je Lučiću da on nije prozvao Telekom, već samo državu.

"Činjenica je da SBB voli ulazak novih igrača, podržavam da A1 uđe na tržište fiksne mreže, jer to znači da mi moramo biti bolji, da imamo bolju infrastrukturu, sadržaje...", rekao je Zeković.

Naveo je da on ima milion primera kako država ne dozvoljava širenje SBB-a, a da je jedan od njih u Subotici gde SBB već četiri godine ne može da dobije dozvolu za širenje sa jednog na drugi kraj grada.

"Junajted grupa je podnela tužbu Arbitraži u Vašingtonu, pa ćemo videti ko je u pravu", zaključio je Zeković.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Biznis