Biznis vesti

Formira se radna grupa koja će regulisati status frilensera

Komentari

Autor: FoNet

28/09/2021

-

18:52

Formira se radna grupa koja će regulisati status frilensera
Formira se radna grupa koja će regulisati status frilensera - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da su danas dobili mejl iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

U saopštenju se navodi da je mejl stigao pošto je Udruženje 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se formira radna grupa do kraja meseca.

U Rešenju se navodi da će radna grupa "pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije i samozaposlenih lica, frilensera, koja rade preko platformi.

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

Da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima, radna grupa mora pod hitno početi sa radom, a očekujemo da ćemo na prvom sastanku saznati više o tome kako će se rešavati status frilensera, navode iz Udruženja.

Smatramo da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno, sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odsto, mora biti izmenjeno, te ćemo već na prvom sastanku radne grupe to pitanje postaviti kao prioritetno, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Rad od kuće u SAD generisaće 160 milijardi dolara BDP godišnje
Anketa koja je iznenadila sve: Više od 90 odsto evropske birokratije želi da radi od kuće

Komentari (0)

Biznis