Biznis vesti

Počeo biznis forum: Srbija šanse za izvoz traži u zemljama severne i podsaharske Afrike

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

19:15

Počeo biznis forum: Srbija šanse za izvoz traži u zemljama severne i podsaharske Afrike
Tatjana Matić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Biznis forum u okviru obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je danas na Beogradskom sajmu, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je da Srbija želi da produbi ekonomsku i svaku drugu saradnju sa nesvrstanim zemljama.

Privrednici i predstavnici delegacija iz oko 100 zemalja okupili su se u hali 2C da čuju o Srbiji kao investicionoj destinaciji, kao i da na panelu razmene mišljenje o globalnim lancima snabdevanja tokom i posle pandemije.

Matić je rekla da udruživanje zemalja u okviru Pokreta nije zasnivano isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i na jačanju njihove saradnje u oblasti investicija, obrazovanja, turizma, zdravstva i kulture.

"Za vreme 'zlatnog doba' nesvrstanih, u periodu od 1961. do 1989. godine, najveći deo saradnje među članicama odvijao se preko ustanova i institucija. Obimu kulturne i turističke razmene i sticanja saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda, u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz 'nesvrstanih zemalja' koji se školovao u Beogradu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili običaje, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je sve uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca", rekla je Matić.

Istakla je da naša zemlja i danas gaji bliske i sadržajne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih u različitim oblastima, uključujući i ekonomsku saradnju.

"Želja nam je da se ta saradnja produbi i iskoriste potencijali i u drugim oblastima poput investicione politike, turizma, digitalne infrastrukture, energetike i telekomunikacija, ali i zdravstvenog sektora, pogotovo imajući u vidu izazove sa kojima se danas ceo svet suočava pogođen pandemijom virusa kovid 19", poručila je Matić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ona je istakla da je pre šest decenija upravo u Beogradu održana Prva konferencija Pokreta nesvrstanih i da su Jugoslavija i tadašnji predsednik Josip Broz Tito, kao jedan od petorice idejnih tvoraca Pokreta, dali su svoj doprinos stvaranju vizije drugačijeg sveta.

Navela je da je Pokret nesvrstanih osnovan da osigura nacionalnu nezavisnost i teritorijalni integritet nesvrstanih zemalja, a u jednom trenutku je obuhvatao čak oko 55 odsto svetske populaciji i dodala da Pokret danas broji 120 država članica, uz 17 posmatrača, među kojima je i naša zemlja.

"Obeležavanje jubileja je još jedna prilika da se podsetimo značaja ove organizacije, koja je kroz istoriju bila svetionik slobode, oličenje pravde i hrabrosti. Duh nesvrstanih počiva na ravnopravnosti, slobodi, trajnom miru, suverenoj jednakosti država i miroljubivoj saradnji svih naroda, a to su vrednosti utkane i u državotvorne temelje Srbije”, istakla je Matić.

Naglasila je da su duboki koreni saradnje i tradicionalno dobri odnosi zemalja članica Pokreta nesvrstanih predstavljaju solidnu osnovu za dalje povezivanje naših privreda i otvaraju prostor za uravnoteženiji ekonomski rast i razvoj na globalnom planu i smanjenje postojećih socijalno-ekonomskih razlika.

"Istovremeno, pružaju mogućnost i za ujedinjenu borbu na planu ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena, što svakako predstavlja jedan od najvažnijih zadataka današnjice", rekla je ministarka.

Nastavljajući politiku međusobnog uvažavanja i prijateljstva, Srbija je danas spona između Istoka i Zapada, zemlja koja jednako tretira svoje ekonomske partnere, i teži da svim svojim kapacitetima da doprinos globalnom prosperitetu i miru, u izazovnim okolnostima savremenog sveta, podvukla je Matiće.

"Izuzetno smo ponosni što smo zajedno sa Azerbejdžanom, kao predsedavajućim Pokreta nesvrstanih zemalja, uspeli da organizujemo ovaj jedinstveni i značajni skup, koji je okupio veliki broj svetskih državnika uprkos opšte poznatim otežavajućim uslovima i izražavamo nadu da ćemo se sledeći put sastati u još većem broju", zaključila je Matićeva.

U PKS je pred početak foruma rečeno Tanjugu da Srbija svoje šanse za izvoz može da traži u zemljama severne i podsaharske Afrike, dok se zemlje Bliskog istoka i jugoistočne Azije mogu posmatrati kao potencijalni investitori, jer imaju novca i razvijene tehnologije.

Potencijale za saradnju Srbije sa zemljama Pokreta nesvrstanih predstaviće PKS, dok je o Srbiji kao investicionoj destinaciji govorio stručnjak Razvojne agencije Srbije Nemanja Jevtović.

Srbija atraktivna investiciona destinacija

Srbija je veoma atraktivna investiciona destinacija za kompanije i investicije iz celog sveta, jer predstavlja "vrata" između istoka i zapada, poručeno je danas na biznis forumu, koji je organizovan na marginama skupa nesvrstanih zemalja.

Stručnjak Razvojne agencije Srbije Nemanja Jevtović je istakao da Srbija nije samo poznata po dobrim sportistima, kao što je Novak Ðoković, već i po IT sektoru i ljudima kao što su Branko Milutinović, čelnik Nordeusa.

"Zaista smo dostigli najbolje rezultate za privlačenje stranih investicija", istakao je Jevtović privrednicima i članovima delegacija iz stotinak zemalja.

Kaže da je Srbija za pet godina skočila za čak 47 mesta na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da smo ušli u prvih deset zemalja po izdavanju građevinskih dozvola.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Prema njegovim rečima, Srbija ima bescarinski režim sa tržištem od oko 1,3 milijarde ljude, kao i da je u 2020. imala najmanji pad BDP-a u Evropi od svega oko jedan odsto.

Jevtović je naglasio da najveći potencijal za saradnju sa nesvrstanim zemljama vidi u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali i kada je reč o IT sektoru.

On je dodao da u Srbiju bez vize može da dođe oko 3,6 milijardi ljudi zahvaljujući sporazumima koje Srbija ima sa mnogim zemljama.

Stanić: Veliki privedni potencijal Srbije i Zapadnog Balkana

Prema izveštaju MMF, stopa oporavka sledeće godine će iznositi 4,1 odsto, dok će sutra na konferecniji za novinare sa MMF-om biti objavljene nove informacije o tome, rekao je pomoćnik direktora Privredne komore Srbije (PKS) za strateške analize Bojan Stanić.

Prema njegovim rečima, u Aziji i Latinskoj Americi je u toku oporavak, ali je problem podsaharska Afrika i neke zemlje u razvoju.

Srbija je, kako je istakao, lider u privlačenju stranih direktnin investiicja, pa je vše od 10 milijardi evra u poslednje tri godine ušlo u našu zemlju.

"U prvih osam meseci smo imali dvocifreni rast izvoza, Nejveći izvoznici su Fiat, HBC grupa, Simens i ostali. Veliki je izvoz u gumarskoj i hemijskoj industriji, kao i prehrambennoj industiji"; rekao je Stanić.

Dodao je da Srbija ima komparativne predsnoti u uslugama, u IT sektoru, kao i da je turizam u fazi oporavka.

Istakao je da je sačuvan kreditni rejting BBplus i naveo da veruje da u narednih 12 meseci Srbija ima velike šance da ga unapredi.

Zavod za izradu novčanica pravi sigurne dokumente

Direktor Direkcije za prodaju Zavoda za izradu novčanica Marina Berić Sarić je istakla da on obezbeđuje bezbedne i sigurne prozizvode u čijioj izradi se koriste najmodernije tehnike proizvodnje i materijali za proizvodnju.

Navela je da se to primenjuje i pri izradi novčanica, kako papirnih tako i metalnih, zdravstvenih knjižica, pasoša.

Takođe i saobraćajanih dozvole koje sadrže mnoge bezbednosne elemente, dok se kod izrade ličnih karata koriste najmodernije mašine i materijali kako bi one zadovoljile najvise bezbednšne standarde našeg vremena.

Kada je reč o zdarvstvenim knjižicama, navela je da od bezbednosnih elemenata one sadrže između ostalog mikro štampu i transparentni hologram.

Strane delegacije zainteresovane za saradnju

Brojne delegacije stranih zemalja su na biznis forumu pokazale zainteresovanost za unapređenje saradnje sa Srbijom, a članovi njihovi delegacija kažu da im je Srbija zanimljiva kao investiciona destinacija.

Direktor za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Angole, Karlos Sardina Dias, rekao je za Tanjug da je prvi put u Srbiji, ali da može da kaže da je došao u divnu zemlju i da posle svega što se dešavalo u svetu u prethodnom periodu može da kaže da je Srbija napredovala.

"Mislim da je Srbija dobra destinacija za investicije. Da, zaintereosvani samo za saradnju kao zemlja, kao i naši privednici", kazao je on.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dias je naveo da su u pripremi tri sporazuma koji će olakšati ekonomsku saradnju i da očekuje da uskoro budu potpisani, što će dosta olakšati investitorima. 
 
Dodao je da su potpisani i odgovarajući sporazumi koji omogućavaju uspostavljanje direktnih letova od srpske prestonice do te južnoazijske zemlje. 

Komentari (0)

Biznis