Politika

Nova stabla u Parku prijateljstva i prigodne poštanske markice u čast Nesvrstanih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2021

-

18:20

Nova stabla u Parku prijateljstva i prigodne poštanske markice u čast Nesvrstanih
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević, posta.rs - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević, posta.rs

veličina teksta

Aa Aa

Povodom obeležavanja šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja danas je u beogradskom Parku prijateljstva simbolično zasađeno 60 sadnica drveća, a Pošta Srbije izdala je prigodne poštanske markice.

U sadnji su učestvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita koji se u Beogradu održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Osim toga, Brnabić, Selaković i nekoliko stranih zvaničnika upisali su se u knjigu "Park prijateljstva".

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

 

Drveće je simbolično zasađeno u Parku prijateljstva, jer je izgradnja tog parka na simboličan način obeležila osnivanje Pokreta nesvrstanih, čiji je jedan od osnivača bila i nekadašnja Jugoslavija.

Naime, ideja za formiranje Parka prijateljstva memorijalnog karaktera potekla je od Mladih gorana koji su u ime održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, doneli odluku da se osnuje spomen-park kao simbol borbe za mir i jednakost svih naroda u svetu.

Njihovu inicijativu 29. avgusta 1961. godine podržali su Savet za kulturu i Savet za urbanizam Narodnog odbora grada Beograda, a za svečano otvaranje parka smatra se Titova sadnja platana 7. septembra 1961. godine.

Povodom obeležavanja šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu je danas počeo dvodnevni samit a skup je okupio predstavnike više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

Istovremeno, istim povodom Pošta Srbije izdaje specijalnu emisiju prigodnih poštanskih maraka "60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih - Beograd 1961. godine".

U realizaciji izdanja koje je od danas u opticaju, stručnu saradnju pružio je Muzej Jugoslavije. Grafička obrada izdanja delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije.

Muzej Jugoslavije je pripremio i poklon koji je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poklonila Abdelhakimu Gamalu Abdelu Naseru, sinu prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Abdela Nasera.

Na fotografijama se vide Josip Broz Tito i Naser u periodu od 1955.godine u Egiptu do susreta u Jugoslaviji 1960.godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija