Biznis vesti

Nova fiskalizacija - ko preti štrajkom, a ko je i dalje oslobođen evidentiranja prometa

Komentari

Autor: Ana Šuvalija Pešić

12/10/2021

-

21:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od januara počinje primena e-fiskalizacije. Gruba računica kaže da bi poreski sistem u Srbiji mogao da ima oko 200 hiljada više poreskih obveznika. I dok država računa na veće prihode, nisu svi srećni zbog toga. Prodavci na pijaci najavljuju proteste, a ni u drugim branšama nisu sigurni šta bi sve trebalo da urade da uđu u sistem i koji su rokovi. Ekonomisti poručuju da e-fiskalizacija jeste dobra mera, ali usamljena, bez borbe protiv sive ekonomije, neće dati rezultate.

Dragica Metlić, koja već 15 godina prodaje garderobu na pijaci, jedna je od onih koji nisu zadovoljni. Time ova penzionerka dopunjuje kućni budžet, a do sada je, tvrdi izdvajala redovno i za državni. Od sledeće godine moraće da uvede fiskalnu kasu, kao i sve njege kolege na pijaci koje nisu poljoprivredni proizvodjači, već samo prodaju robu.

"Mi ćemo da zatvorimo, nećemo da radimo. Sa takvim uslovima nećemo da radimo, onda ćemo otići na grbaču države. Već organizujemo štrajk. Ako su mogli da izbegnu taksisti koji imaju sve uslove, ako su mogli advokati koji rade u toplim prostorima, a što bi oni nas onda zavitlavali", pita prodavačica Dragica Metlić.


Da će ostati bez posla brine i Miloš Božić (27), koji od prodaje sušenog voća na pijaci izdržava ženu i dvoje dece. On jeste za novine i digitalizaciju, uveo je plaćanje karticama, ali na kasu ne pristaje.

"Kako smo svi ovde pričali nećemo to dozvoliti, jer to onda više nije pijaca, ako više ne možete  da se dogovorite, da spustite cenu, da poklonite nekom, da ga častite, a u tom trenutku će sve to morati da prodje kroz kasu i to više nije pijaca", smatra prodavac Miloš Božić.


Dok na pijaci brinu kako će dalje, prostor gde će da stavi kasu sprema Jasna Moravac koja sedam godina vodi kozmetički salon. Knjigovođa ju je obavestio da i ona potpada pod novu fiskalizaciju, a u medijima je pročitala da će račun moći da kuca na tabletu ili telefonu.

"Još nam nisu jasni svi detalji, to treba da vidimo sa našim knjigovođama. Veliki problem je što se uvode nove stvari, a ne rešavaju stari problemi. Crna ekonomija nama uzima mušterije, dok nam države nameće nove namete, to je neka igra bez prestanka", kaže Jasna Moravac, vlasnica kozmetičkog salona.

Zamerka na račun sive ekonomije stoji, pojašnjava Saša Ranđelović, profesor fiskalne politike i javnih finansija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Ističe i da je ovakva fiskalizacija svakako korak napred u državnoj kontroli naplate poreza, ali ocenjuje i da ima prostora za unapređenje modela.

"To što postoje subjekti u crnoj, odnosno sivoj zoni koji nisu vidljivi državi zapravo ne može biti izgovor da mi ne radimo dalje na unapređenju načina evidentiranja transakcija u beloj, legalnoj zoni. Mislim da bi dobra poruka svim preduzetnicima i preduzećima bila poslata ukoliko bi se država odlučno obračunavala i sa onima koji rade nelegalno", kaže Ranđelović.

Taksisti i advokati i dalje bez fiskalnih kasa 

I ovog puta su, kažu poznavaoci prilika, taksisti i advokati izostavljeni iz grupe koja kuca račun, a jedan od argumenata koji se navodi je zaštita podataka klijenata.


"Kad platite u nekoj privatnoj medicinskoj ustanovi neku uslugu, vi dobijete fiskalni račun, tako da mislim da taj argument ovde ne stoji i da je zapravo reč o tome da su neke grupe poput taksista i advokata jednostavno imale dovoljno jaku pregovaračku snagu da se za svoj položaj u ovom sistemu na taj način izbore", smatra Ranđelović.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Saša Dulić kaže da se u narednom periodu može desiti da fiskalizacijom ipak budu obuhvaćeni i advokati, i taksisti.

"Svaka poreska uprava želi što širi obuhvat, a Vlada i Ministarstvo finansija koji vode fiskalnu politiku imaju pravo da posebnom uredbom to regulišu tako da neke delatnosti oslobode. Ako je neko uredbom oslobođen, ne znači da će tako biti zauvek. Taksisti imaju neke tehničke probleme, ali ako se stvore uslovi mogli bi, takođe, biti obveznici, ali videćemo", kaže pomoćnik direktora PU.

U Poreskoj upravi se žale da nema dovoljno inspektora, a Dulić kaže da je upravo to jedan od razloga za uvođenje nove fiskalizacije.

"Sada ćemo sa prodajnih mesta u realnom vremenu dobijati svaki račun sa iznosom i svim stavkama na njemu. Sistem će automatski moći da formira profil prodajnog mesta. Najskuplje je da inspektora šaljemo nasumično u kontrolu. Cilj nam je da od podataka koje dobijemo sa prodajnih mesta formiramo bazu podataka koja će nam omogućiti mnogo bolju analizu rizika, tako da šaljemo inspektora samo tamo gde postoji osnovana sumnja da se nešto loše dešava, a i da im naš inspektor ne oduzima vreme kontrolišući nešto što je u redu", objasnio je Dulić.
 

Euronews Srbija

Predsednik udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Predrag Mitrović je u izjavi za Euronews Srbija rekao da država pokušava da nametne zakon koji je još 2015. htela da uvede, ali smatra da to radi u pogrešnom trenutku.

"Da bi se neki zakon implementirao mora da bude logičan i primenjiv, a ovaj nije logičan i gotovo je neprimenljiv. Odliv sredstava koje država ne naplati je veliki. Država ne sagledava osnovne stvari - koji rizici postoje u ruralnim sredinama gde ne postoji sigurna internet veza, kako će se dostavljati dnevni izveštaji u računovodstvu, ko će raditi obuku trgovaca koji nemaju informatičko znanje, ko će održavati uređaj kada se pokvari, da li će Poreska uprava biti zatrpana ako dođe do prekida od nekoliko dana, kao i koliko će koštati procedura uvođenja uređaja", rekao je Mitrović.

On kaže da postojeći fiskalni sistem trenutno besprekorno funkcioniše i da ne vidi razlog zašto bi država sada, u vreme epidemije i ekonomske krize, finansirala neki novi projekat koji neće imati efekat u suzbijanju sive ekonomije.

Euronews Srbija

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis