Biznis vesti

Lira dostigla rekordno nisku vrednost, Erdogan smenio viceguvernera i još dvoje iz Centralne banke

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

09:00

Lira dostigla rekordno nisku vrednost, Erdogan smenio viceguvernera i još dvoje iz Centralne banke
Redžep Tajip Erdogan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan smenio je danas tri člana Odbora za monetarnu politiku Centralne banke (MPC), i na njihovo mesto imenovao dva nova člana, nakon čega je nacionalna valuta - lira - dostigla rekordno niske vrednosti.

Prema službenom glasilu zemlje, smenjeni su zamenici guvernera Semih Tumenand I Ugur Namik Kučuk, zajedno sa drugim članom MPC, Abdulahom Javasom, a Erdogan je imenovao Tahu Čakmaka za zamenika guvernera centralne banke, a Jusufa Tunu za člana MPC -a, prenosi Rojters.

Lira je nakon objave pala na rekordno nizak nivo od 9.1900 prema dolaru, što je gubitak od 1 odsto tog dana,a do sada je oslabila za oko 19 odsto tokom ove godine.

Do promena članova MPC došlo je nakon što je predsedništvo u sredu uveče saopštilo da se Erdogan sastao sa guvernerom Centralne banke Sahapom Kavdžiogluom.

Prošlog meseca, centralna banka smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na 18 odsto sa 19 odsto uprkos godišnjoj inflaciji od skoro 20 odsto, što je potez koji analitičari smatraju najnovijim dokazom političkog uplitanja Erdogana, koji je sam sebe opisao neprijateljem kamatnih stopa.

Prošle nedelje su tri izvora upoznata sa tim pitanjem saopštila Rojtersu da je Erdogan izgubio poverenje u Kavdžioglua, manje od sedam meseci nakon što je otpustio njegovog prethodnika, kao i da njih dvojica imaju slabiju komunikaciju poslednjih nedelja.

Erdogan je poslednjih godina napravio niz promena u Centralnoj banci, a agencija navodi da je otpustio tri guvernera u poslednje dve i po godine zbog političkih neslaganja, što je negativno uticalo na liru i ozbiljno narušilo kredibilitet i predvidljivost turske monetarne politike.

Komentari (0)

Biznis