Biznis vesti

Brnabić najavila formiranje radne grupe za praćenje cena energenata

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

17:12

Brnabić najavila formiranje radne grupe za praćenje cena energenata
Brnabić najavila formiranje radne grupe za praćenje cena energenata - Copyright Vlada Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je danas zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije na kojoj su analizirani ekonomski pokazatelji u privrednim oblastima koje utiču na BDP, izazovima sa kojima se suočava privreda u narednom periodu, prevashodno poremećaji na tržištu električne energije i prirodnog gasa, saopšteno je iz Vlade.

Na sednici su razmatrani potencijalni efekti koje bi rast cene energenata mogao da ima na privredu i industriju, kao i na finalne cene određenih potrošačkih dobara, imajući u vidu da je kompletnom građanstvu i malim privrednicima garantovano snabdevanje.

Premijerka je najavila formiranje radne grupe čiji će zadatak biti praćenje kretanja cene energenata na tržištu, identifikacija mogućih efekata ovakvih kretanja na krajnje potrošače i privredne subjekte, kao i predlaganje mera Vladi Srbije za ublažavanje situacije u koje bi potencijalno mogla da se nađe srpska ekonomija.

Ministar finansija Siniša Mali uveren je da ova energetska kriza neće dugo trajati i da će se tržište stabilizovati, ali da će se efekti osećati dugoročno, uz napomenu da cena električne energije ne utiče pođednako na sve grane privrede.

Na sednici je rečeno i da se trenutno radi na nova kapitalna 74 projekata, dok su njih 81 u fazi realizacije. To je, kako je konstatovano, rezultat rada cele vlade i svih ministarstava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis