Biznis vesti

Pad akcija na Vol Stritu prelio se na Azijske berze

Komentari

Autor: Tanjug / AP

28/10/2021

-

10:10

Pad akcija na Vol Stritu prelio se na Azijske berze
Pad akcija na Vol Stritu prelio se na Azijske berze - Copyright Tanjug AP/Nicole Pereira/New York Stock Exchange via AP

veličina teksta

Aa Aa

Azijske berze su potonule danas prateći trend na Vol Stritu, gde su akcije banaka i zdravstvenih kompanije povukle najniže indekse S&P 500 i Dau DŽons sa njihovih rekordnih nivoa. Južnokorejski indeks Kospi je jedini ojačao za 0,1 posto, podstaknut finansijskim izveštajem Samsung Elektroniksa o rastu kvartalnog profita za 1,57 procenata, najvećem u poslednje tri godine, zahvaljujući kontinuirano snažnoj potražnji za računarskim memorijskim čipovima, izveštava agencija AP.

Samsungova dvostruka snaga, kao proizvođača delova i gotovih proizvoda, omogućila je kompaniji procvat poslovanja tokom pandemije koja je primorala milione ljudi na rad od kuće. Samsung je saopštio da radi na rešavanju problema nestašice komponenti koja traje "duže nego što se očekivalo", što može uticati na tražnju za poluprovodnicima tokom tekućeg kvartala.

Tokijski indeks Nikei 225 oslabio je za 0,9 odsto. Očekuje se da će Banka Japana odlučiti da ne menja aktuelnu monetarnu politiku na sednici koji se završava danas. U Hong Kongu, indeks Hang Seng se spustio za 0,3 procenta, dok je u Kini indeks Šangaj Kompozit pao za 1,0 posto.

Australijski S&P/ASX 200 je skliznuo naniže za 0,4 odsto, a popustile su i akcije u Singapuru za 0,29 procenata, na Tajvanu za 0,19 i u Indoneziji za 1,02 procenta.

Nervoza zbog mogućeg pooštravanja monetarne politike

Rast broja slučajeva korona virusa u Kini i Singapuru uneo je na tržišta nervozu u vezi sa ekonomskim izgledima u narednom periodu, s obzirom na signale da bi inflatorni trendovi mogli da navedu centralne banke na brže pooštravanje monetarne politike.

Na Njujorškoj berzi, indeks S&P 500 je zabeležio pad od 0,5 posto na 4.551,68 poena. Više od tri četvrtine kompanija u ovom referentnom indeksu je zaključilo trgovanje u minusu, pri čemu su najveće gubitke imale akcije finansijskih, zdravstvenih i industrijskih preduzeća. NJihove gubitke je delimično ublažio rast akcija kompanija koje se bave komunikacionim uslugama i onih koje se oslanjaju na potrošnju stanovništva.

Industrijski indeks Dau Džons je pao za 0,7 procenata na 35.490,69 poena. I on i S&P 500 su prethodnog dana zabeležili rekordne vrednosti. Tehnološki Nasdak Kompozit je neznatno napredovao, za manje od 0,1 posto na 15.235,84 boda.

Na robnim tržištima, cene nafte su krenule nizbrdo usled neočekivanog skoka zaliha u SAD. Američka sirova nafta WTI je pala za 1,86 dolara na 80,80 dolara po barelu, dok je severnomorska nafta Brent potonula za čak 2,12 dolara na 81,75 dolara po barelu.

Što se tiče valutnih berzi, dolar je oslabio za 0,25 odsto prema japanskom jenu na na 113,62 jena. Evro je ostao stabilan na 1,1600 dolara, uoči odluka o monetarnoj politici Evropske centralne banke, koje treba da budu objavljene kasnije danas.

Preporuka za vas

Svetske berze na nizbrdici - investitori strahuju zbog širenja delta soja i rastuće inflacije

Komentari (0)

Biznis