Biznis vesti

Nova prilika za kupovinu kuće na selu, Vlada odobrila dodatna sredstva

Komentari

Autor: Zlatica Radović

29/10/2021

-

07:31

Nova prilika za kupovinu kuće na selu, Vlada odobrila dodatna sredstva
Kuća na selu - Copyright Euronews/Zlatica Radović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije odobrila je u četvrtak dodatna sredstva za kupovinu kuća na selu. Uz prethodnu sumu od 500 miliona dinara, biće izdvojeno dodatnih 73 miliona, što znači da će biti dovoljno novca za još oko 60 nekretnina u selima. 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za brigu o selu Tijana Nešić za Euronews Srbija kaže da je za protekla četiri meseca stiglo više od 700 prijava, a da je do sada 237 mladih parova u braku, vanbračnoj zajednici, ili samostalnih poljoprivrednika već dobilo novac za kupovinu odabranih kuća, dok je još oko 200 zahteva u prodeduri.

Na konkurs koji traje do 1. novembra mogu da se jave državljani Srbije, mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu, a država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu. 

"To je maksimalan iznos, a prosečna vrednost kuća na kokursu čija kupovina je do sada odobrena je oko 1.080.000 dinara, tako da očekujemo da će ukupno biti dovoljno novca za više od 500 seoskih domaćinstava. Dnevno pristiže oko 30 zahteva, a rok je do ponedeljka. Očekujemo da će posle toga još nekoliko dana stizati prijave poštom", kaže Nešićeva.

Ona napominje da su u početku po broju prijava prednjačile vojvođanske opštine, jer su oni već imali slične konkurse koje je raspisivala Vlada Vojvodine, ali da su se uključile i lokalne samouprave sa juga Srbije.

Euronews/Zlatica Radović

 

"Još nemamo kompletne podatke, ali među opštinama iz kojih ima najviše prijava su Bačka Palanka, Kikinda, Kula i Sečanj. Na jugu su to Pirot, Knjaževac i Aleksandrovac", kaže Nešićeva. 

Zbog velikog interesovanja građana za javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, na poslednjoj sednici Vlade Srbije usvojena je izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021.

Za realizaciju ovog programa Vlada Srbije je opredelila 573 miliona dinara. Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je krajem juna javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućicom, a za tu namenu je iz budžeta Srbije izdvojeno 500 miliona dinara.

Kakva je procedura?

Podnosioci prijave koji žele da konkurišu na ovom javnom konkursu samostalno pronalaze seosku kuću sa okućnicom, a koja je na prodaju. Nakon kontaktiranja prodavca, podnosioci prijave se obraćaju jedinici lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom.

"Jedinica lokalne samouprave šalje u terensku kontrolu svoje stručno lice, ovlašćeno da obavi procenu tržišne vrednosti izabrane seoske kuće sa okućnicom, čija ukupna vrednost ne može biti veća od 1,2 miliona dinara. Tom prilikom se takođe utvrđuje i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom, predviđenih programom", navode u Ministarstvu za brigu o selu.

Oni napominju da terenskoj kontroli ovlašćene osobe iz opštine ili grada prisustvuju kupac, odnosno podnosilac prijave i potencijalni prodavac. Potencijalni prodavac treba da se saglasi sa procenjenom tržišnom vrednosti nepokretnosti i to navede u izjavi koja je sastavni deo obavezne dokumentacije propisane Programom i koju šalje podnosilac prijave prilikom konkurisanja.

"Ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom utvrđuje ovlašćeno stručno lice u obrascu prijave koji je sastavni deo konkursne dokumentacije i sadrži izjavu koju potpisuje predsednik opštine ili gradonačelnik. Podnosioci prijave potom šalju Obrazac prijave zajedno sa ostalom prikupljenom dokumentacijom propisanom programom na adresu Ministarstva za brigu o selu", kažu u resornom ministarstvu.

Jedinica lokalne samouprave će se ugovorom obavezati da kontroliše obavljene kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom. Nakon toga jedinica lokalne samouprave upućuje Komisiji izveštaj o sprovedenoj kontroli, kao i izjašnjenje da li su bespovratna sredstva utrošena u svemu prema ugovoru.

Preporuka za vas

Država mladima kupuje kuće na selu: Danijel i Sanja su već povukli ovaj potez, a sada su tu razvili i porodični biznis
Velimirovići sa četvoro dece otišli na Staru planinu da gaje ovce, pa u skoro napuštenom selu zaposlili 20 ljudi

Komentari (0)

Biznis