Biznis vesti

Novi mandat predsedniku Komisije za hartije od vrednosti - traži se novi funkcioner za Savet guvernera NBS

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

17:33

Novi mandat predsedniku Komisije za hartije od vrednosti - traži se novi funkcioner za Savet guvernera NBS
Novi mandat predsedniku Komisije za hartije od vrednosti - traži se novi funkcioner za Savet guvernera NBS - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomista Marko Janković danas je na sednici skupštinskog Odobra za finansije ponovo izabran za predsednika Komisije za hartije od vrednosti. Za ponovni izbor Janković na čelo Komisije glasalo je svih 13 članova Odbora za finansije.

Na sednici su izabrani i članovi Komisije za hartije od vrednosti Mirjana Ivošević, Irena Radulović, Nemanja Ristić i Aleksandar Stojković. Kako je rečeno, oni će se i dalje zalagati za usklađenost naše zemlje na tržištu kapitala sa regulativama EU, kao i za napredak ovog sektora zarad opštedruštvene koristi.

Na sednici je doneta odluka da se 9. novembra organizuje javno slušanje o predlogu budžeta za 2022. i završnom računu za 2020. godinu, a pokrenut je i postupak za izbor novog člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije, pošto dosadašnjem članu Stojanu Stamenkoviću u decembru ističe mandat. Odluka o javnom slušanju jednoglasno je usvojena, kako bi javnost učestvovala u postupku nadzora donošenja novog budzeta i naknadne analize starog.

Predsednica Odbora za za finansije, republički budzet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić istakla je da se ovim aktivnostima dodatno doprinosi jačanju nadzorne funkcije Odbora, nad radom izvršne vlasti.

Tomić je pozvala članove i zamenike Odbora za republički budžet i trošenje javnih sredstava da prisustvuju javnom slušanju, kao i predstavnike poslaničkih grupa, Odbora Narodne skupštine, vlade, nadležnih ministarstava, državne revizorske institucije, stručne javnosti, kao i predstavnike civilnog društva.

"Novi funkcioner Saveta guvernera NBS bira se najkasnije do isteka mandata prethodnog člana Saveta, a najranije 120 dana pre isteka mandata, te je potrebno da se do navednog roka izabere novi član Saveta", poručila je Tomić.

Na osnovu toga jednoglasno je izglasan predlog da se predsednicima poslaničkih grupa Narodne skupštine uputi dopis sa pozivom da poslanička grupa dostavi predlog kandidata za člana Saveta guvernera u roku od 20 dana, najkasnije do 22. novembra sa biografijom kandidata i izjavom o prihvatanju kandidature, u cilju blagovremenog postupka za izbor novog člana Saveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis