Biznis vesti

Prognoza Evropske komisije: Brzi rast EU ekonomije zavisi od pandemije i cena energenata

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

12:44

Prognoza Evropske komisije: Brzi rast EU ekonomije zavisi od pandemije i cena energenata
Prognoza Evropske komisije: Brzi rast EU ekonomije zavisi od pandemije i cena energenata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomija Evropske unije se od pandemijske recesije oporavlja "snažno i brže nego što se očekivalo", uz rast od pet procenata u ovoj i 4,3 procenta u sledećoj godini, objavljeno je u poslednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije.

"I pored nedostataka koji se odnose na globalnu logistiku, nedostake nekih sirovina, snažna domaća potrošnja se nastavlja što doprinosi privrednom rastu", poručio je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Ðentiloni.

U "Jesenjoj ekonomskoj prognozi" EK za 2021. godinu navodi se da je ekonomski rast u EU i Evrozoni počeo na proleće i nastavio se u letnjem periodu kao posledica pokretanja kampanja vakcinacija, ukidanja restrikcija i pokretanja privrednih aktivnosti.

U EK naglašavaju da će predviđeni identični rast privrede u EU i Evrozoni u narednom periodu i dalje zavisiti od evolucije pandemije KOVID-19, ali i tempa prilagođavanja ponude povećanoj potražnji nakon ponovnog otvaranja privrede.

Konstatuje se da je sa skoro 14 odsto na godišnjem nivou, stopa rasta BDP-a u EU u drugom kvartalu 2021. godine bila "najveća zabeležena vrednost koliko je iznosio i nepredviđeni pad BDP-a u istom periodu prošle godine, tokom prvog talasa pandemija".

Ekonomija EU je povratila nivo proizvodnje pre pandemije u trećem kvartalu 2021. godine i prešla je iz oporavka u ekspanziju, navode u EK.

"Tržiste rada se takođe opravlja i ide ka ekspanziji. Sa povećanim ekonomskim aktivnostima, broj zaposlenih bi trebalo da dođe do nivoa koji je bio pre pandemije, a nivo nezaposlenosti da se spusti na 6,5 procenata u 2023. godini", kaže Ðentiloni.

On dodaje se se smanjenje inflacije u EU očekuje sledeće godine, a da je nedavni skok inflacije povezan sa povećanom potražanjim nakon otvaranja ekonomija, poremećajima snabdevanju, ali i viskim cenama energenata.

Nakon što su naglo pale 2020. godine, cene energije, posebno prirodnog gasa, značajno su porasle tokom prošlog meseca i sada su znatno iznad nivoa pre pandemije, ocenjuju u Komisiji.

Očekuje se da inflacija svoj vrhunac u EU dostigne na 2,6 procenata ove godine, a da do postepenog spuštanja na 2,5 procenata dođe u 2022. i značcajnijeg do 1,6 procenata u 2023. godini”, ocenio je komesar Paolo Ðentiloni.

Komentari (0)

Biznis