Biznis vesti

Čadež o inicijativi "Otvoreni Balkan": Želimo da nam se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

22:48

Čadež o inicijativi "Otvoreni Balkan": Želimo da nam se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U okviru inicijative "Otvoreni Balkan" želimo da nam se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, da se sva papirologija završava u što kraćem roku, da jedni drugima verujemo i da priznajemo sertifikate izdate u institucijama jedne od ove tri zemlje, kao da imamo jedinstvene radne dozvole, izjavio je večeras predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je to rekao u Nišu gde se večeras održava sastanak predstavnika vlada, državnih uprava, institucija i privrednih komora Albanije, Severne Makedonije i Srbije, dodajući da će na taj način biti ne samo ubrzan protok robe, već i smanjen trošak kompanijama.

"To želimo da postignemo već do Samita u Tirani krajem decembra i da počne primena januara 2022. S druge strane, jedinstvene radne dozvole omogućiće svim građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da posle jednostavne prijave mogu da rade bez problema u tri zemlje, da sa stanovišta tržišta rada jedni druge ne tretiramo kao inostranstvo već kao da smo deo jednog područja kao što rade članice EU", naglasio je Čadež.

Treći veliki cilj, prema rečima Čadeža, je informaciona infrastruktura, da se napravi jedinstven ID broj koji je važan ne samo iz razloga ubrzanja trgovine već i da se obezbede pogodnosti svim kompanijama i građanima koji se registruju za “Open Balkan ID broj”, a to podrazumeva jeftinije avionske karte, putarine, benefite u železničkom saobraćaju i druge pogodnosti.

Čadež je podsetio i da se formira i Implementacioni savet koji će biti zadužen za sprovođenje svega dogovorenog.

Skup u Nišu okupio je više od 160 učesnika, a u naredna dva dana, kroz rad šest sektorskih grupa, učesnici će rešavati ključne izazove u oblasti transporta, uvoza, izvoza, radih dozvola i trgovinskih olakšica kako bi se ubrzao i olakšao protok ljudi i robe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis