Biznis vesti

Gasprom preti prekidom isporuka gasa Moldaviji

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

23:16

Gasprom preti prekidom isporuka gasa Moldaviji
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

 Moldovagas je dobio obaveštenje od Gasproma u kojem se navodi da će ruska kompanija prekinuti isporuku gasa u roku od 48 sati ukoliko Moldavija ne plati 73 miliona dolara za nedavne isporuke, izjavio je danas direktor Moldovagasa Vadim Čeban.

"Cenkanje" oko novog dugoročnog sporazuma o snabdevanju energijom između Moldavije i Rusije dovelo je malu istočnoevropsku naciju u energetsku krizu prošlog meseca, koja je, kako je izgledalo, bila rešena kada su strane postigle novi dogovor, preneo je Rojters.

Ali portparol Gasproma je danas izjavio da postoji mogućnost potencijalnog prekida snabdevanja ukoliko ne bude isplaćen novac.

"Potvrđujem da je Moldovagas dobio takvo obaveštenje od Gasproma", rekao je za Rojters Čeban.

"Suma je 1,3 milijarde moldavskih leja (73,69 miliona dolara). Aktivno radimo sa vladom na rešavanju problema u roku koji je naveden u notifikaciji. Nadam se da ćemo uspeti da rešimo ovaj problem", istakao je on.

Vlada prozapadne predsednice Maje Sandu proglasila je vanredno stanje nakon što je njen gasni ugovor sa Gaspromom istekao krajem septembra, kada su se dve strane sukobile oko cene i drugih detalja novog sporazuma.

Kremlj je odbacio sugestije da je koristio pregovore kao način da uceni Moldaviju i dođe do političkih ustupaka.

Komentari (0)

Biznis