Biznis vesti

Uskoro izvoz srpske pšenice, kukuruza i jabuka u Indoneziju

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

17:24

Uskoro izvoz srpske pšenice, kukuruza i jabuka u Indoneziju
Uskoro izvoz srpske pšenice, kukuruza i jabuka u Indoneziju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo poljoprivrede će u narednih nekoliko dana sa predstavnicima Indonezije, koji borave u Beogradu, pripremiti sporazumu kojim će se utvrditi izvoz kukuruza, pšenice i jabuka iz Srbije u Indoneziju, najavio je državni sekretar Senad Mahmutović.

Mahmutović je, na izložbi indonežanskih poljoprivrednih proizvoda, koja se danas održava u TC Galerija u Beogradu, rekao da nakon održanog Samita nesvrstanih u Beogradu brojne delegacije posećuju Srbiju i žele da saradnju sa našom zemljom podignu na viši nivo.

Istakao je da Srbija i Indonezija imaju dobre i prijateljske odnose.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije domaćin je ovih dana delegaciji Ministarstva poljoprivrede Indonezije, za nas veoma važne i značajne države sa kojom imamo tradicionalno dobre bilateralne i prijateljske odnose", kazao je Mahmutović.

Najavio je da će se u naredna tri dana biti održani sastanci između ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i šefova indonežanske delegacije.

Naveo je da je cilj pregovora da se ostvare konkretni sporazumi između dve države, koji će biti u interesu domaćih poljoprivrednika.

"Radi se o temama na kojima ćemo mi razgovarati sa njima prvenstveno o izvozu i plasmanu pšenice, kukuruza i jabuka, na tržištu indonezije, a zatim i ostalih proizvoda iz Srbije, kao što su meso i mesne prerađevine", kazao je državni sekretar.

Ocenio je da je to veoma značajno za našu zemlju značajno, jer se radi o izlasku Srbije na tržište od preko 273 miliona stanovnika.

Mahmutović se osvrnuo na to da su gosti iz Indonezije juče imali prilike da na Etno sajmu hrane i pića osete Srbiju i uživaju u domaćim proizvodima naših krajeva i dodao da mi danas možemo da se upoznamo sa proizvodima njihove poljoprivredne proizvodnje koji će nam dočarati ukuse Indonezije.

Izložbu pod nazivom "Jedan dan sa indonežanskom kafom, voćem i cvećarstvom (ODICOFF)" organizije resorno ministrastvo u saradnji sa PKS i ambasadom Indonezije, a posetioci imaju priliku da degustiraju brojne proizvode iz ove zemlje, kao i da se upoznaju sa mogućnostima za privrednu saradnju.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Zainteresovani sugrađani mogu da probaju indonežansku kafu premijum kvaliteta, voće, začine, cveće, prerađenu hrana i mnogi druge poljoprivredni proizvodi.

Takođe, izloženi su proizvodi od organskih preparata za negu tela i kose, preko šećera i ulja od kokosa, sušenog čipsa od banane, manga i papaje, pa sve do egzotičnih biljaka poput zmijine kože i zmajevog voća.

Pored državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Mahmutovića, prisutne su pozdravili i ambasadora Indonezije u Beogradu, kao i generalni direktor hortikulture Ministarstva poljoprivrede Indonezije Prihasto Setianto.

U okviru izložbe održana je panel diskusija o potencijalima međusobne saradnje, a sekretar Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović je rekao da su dve države predstavile ono što ih međusobno privlači u domenu poljoprivrede.

Izvoz smrznutog voća

Naveo je da mi južno voće uvozimo iz Indonezije, ali da naša tržišta nisu međusobno konkurentna, jer nemamo istu ponudu.

"Ono što oni proizvode, mi ne proizvodimo, a iz Indonezije uvozimo, na primer, mango. Trenutna godišnja razmena je oko milion evra kada je reč o voću", kazao je Bogunović i dodao da Srbija uvozi iz ove zemlje i začinsko bilje i rezano cveće.

Istakao je da je Srbija sada u postupku za uvođenje fito-sanitarnog sertifikata za izvoz kukuruza i pšenice.

Objasnio je da Srbija ima perspektivu na ovom velikom tržištu da izvozi smrznuto voće.

Bogunović je rekao i da je Indonezija četvrti proizvođač kafe u svetu, ali da cene njihove kafe nisu dovoljno atraktivne za Srbiju, kao i da je zbog udaljenosti transport kafe dosta skup.

Komentari (0)

Biznis