Biznis vesti

Zaključci Ministarskog saveta Energetske zajednice - čista energija za celu Evropu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2021

-

17:23

Zaključci Ministarskog saveta Energetske zajednice - čista energija za celu Evropu
Zaključci Ministarskog saveta Energetske zajednice - čista energija za celu Evropu - Copyright Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarski savet Energetske zajednice koji je danas održan u Beogradu doneo je više akata koji proizilaze iz paketa Evropske unije "Čista energija za sve Evropljane".  Kako je na konferenciji za novinare, posle sastanka, objasnio dosadašnji direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač jedna od važnijih donetih odluka je Direktiva o tržistu električne energije koja daje puno više mogućnosti i ovlašćenja kupcima struje.

Prema njegovim rečima, Srbija je tu direktivu ove godine praktično već prenela u svoj pravni poredak.

"Druga važna stvar jeste Direktiva o obnovljivim izvorima energije, koja predviđa još intenzivniju orjentaciju prema obnovljivim izvorima energije i njihovoj upotrebi, a treća je Direktiva o energetskoj efikasnosti koja takođe ima ambiciozne ciljeve", rekao je Kopač.

Dodao je da ta ambicija podrazumeva da se godišnje smanji finalna potrošnja energije u zemlji za 0,8 odsto, što je ogromno. a direktiva stupa na snagu od 2024. godine.

Mapa puta za dekarbonizaciju

Četvrti akt je Uredba o upravljanju koja predviđa kako se usklađuju nacionalne strategije za energetiku sa klimatskim promenama i slično, a usvojena je i Mapa puta za dekarbonizaciju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je i predsedavala Samitom, je navela da se usvojene direktive odnose na ono što je ove godine rađeno u Srbiji, a to je zelena agenda, dekarbonizacija i veće učešće obnovljivih izvora energije kao i podizanje energetske efikasnosti zemlje.

"Što se tiče zakona, Srbija je na to spremna, a i što se tiče finansija u delu koji se odnosi na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije a moraćemo puno da radimo na Mapi dekarbonizacije, pošto u narednih nekoliko godina, treba doneti zakonodavni okvir i videti kako ćemo finansirati naš proces dekarbonizacije", rekla je ona.

Dodala je da to nije samo pitanje Srbije već i ostalih članica Energetske zajednice.

Naglasila je da energetika ne može bez zaštite životne sredine i da će sve odluke koje budu donošene morati da se baziraju na zaštiti životne sredine.

Zamenica Generalnog direktorata za energetiku u Evropskoj komisiji Mehtild Vursdorfer je ocenila da se današnji samit može smatrati istorijskim, jer je na njemu usvojen energetski paket, koji se odnosi na obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i energetsko tržište.

Na Samitu je za novog direktora Sekretarijata Energetske zajednice izabran Poljak Artur Lorkovski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis