Biznis vesti

Mihajlović na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice: Klimatski izazovi su najvažnija tema u energetici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2021

-

13:21

Mihajlović na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice: Klimatski izazovi su najvažnija tema u energetici
Mihajlović na sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice: Klimatski izazovi su najvažnija tema u energetici - Copyright Promo/ Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, na početku sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice, kome je predsedavala, da su klimatski izazovi najvažnija tema sa kojom se suočava energetika na globalnom nivou.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je u obraćanju na početku 19. Ministarskog saveta rekla da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira i pripremom strateških dokumenata počela energetsku tranziciju.

"Drago mi je da predsedavam na oba sastanka Ministarskog saveta koji se održavaju u vreme predsedavanja Republike Srbije Energetskom zajednicom u poslednjoj dekadi. I pre osam godina dve od četiri donete odluke Ministarskog saveta odnosile su se na klimu, Direktiva o velikim ložištima i Direktiva o industrijskim emisijama", rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je na dnevnom redu niz odluka koje su usko povezane sa klimom, što nam, kako je istakla, govori da su klimatski izazovi verovatno i najvažnija tema sa kojom se danas suočavamo u energetici, kao i da Energetska zajednica i te kao tome poklanja pažnju i već godinama se posvećeno bavi ovim problemom.

Promo/ Zoran Petrović

 

"Želela sam da ovo obraćanje fokusiram upravo na zaštitu životne sredine i na taj način uputim poruku da bi to trebalo da bude vodilja naših aktivnosti u Energetskoj zajednici. To je naporan i težak put na kome moramo istrajati", poručila je Mihajlović.

Ona je istakla da Srbija preduzima aktivnosti u procesu energetske tranzicije, a da je izmenjen zakonodavni okvir osnova za zelenu agendu. Navela je da su u prvoj polovini ove godine sprovedene značajne regulatorne reforme u sferi obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

"Trenutno smo u fazi izrade integrisanog plana za klimu i energetiku, strategije razvoja energetike do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine, kao i akcionog plana za pravednu energetsku tranziciju, kojima ćemo trasirati put Republike Srbije ka ugljeničnoj neutralnosti", rekla je Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis