Biznis vesti

Narodna banka Srbije: Postepeni pad inflacije može se očekivati sredinom sledeće godine

Komentari

Autor: FoNet

13/12/2021

-

15:41

Narodna banka Srbije: Postepeni pad inflacije može se očekivati  sredinom sledeće godine
Narodna banka Srbije: Postepeni pad inflacije može se očekivati sredinom sledeće godine - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da će inflacija vrhunac dostići krajem ove i početkom iduće godine i da će od drugog tromesečja naredne godine biti u postepenom padu, a da se sredinom sledeće godine očekuje vraćanje u granice cilja. Pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku, NBS je navela da je inflacija u novembru iznosila 0,9 odsto mesečno, odnosno 7,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, ističući da je, prema strukturi, tri četvrtine međugodišnje inflacije u novembru bilo opredeljeno kretanjem cena hrane i energenata, što su kategorije na koje monetarna politika ne može direktno da utiče u značajnoj meri.

Kako NBS ukazuje, međugodišnja bazna inflacija, koja se odnosi na potrošačke cene bez hrane, energije, alkohola i cigareta na koju mere monetarne politike mogu da utiču, u novembru je bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je tri odsto, što i dalje ukazuje na privremenost inflatornih pritisaka.

Od početka godine, međugodišnja bazna inflacija se u proseku kreće na nivou od oko dva odsto. Kako se navodi, očuvanju bazne inflacije na niskom i stabilnom nivou doprinosi dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja predstavlja "sidro cenovne stabilnosti" i koja će biti očuvana i u narednom periodu. Kada je reč o povećanju međugodišnje inflacije u odnosu na oktobarskih 6,6odsto, ono je i dalje vođeno kretanjem cena hrane i energenata, piše u saopštenju.

Cene neprerađene hrane su u novembru, u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećane za 20,7 odsto, kao posledica rasta cena svežeg povrća od 23,8 odsto, rasta cena svežeg mesa od 22,6 odsto i rasta cena svežeg voća od 18 odsto. Usled daljeg rasta svetskih cena hrane, suše i viših troškova u proizvodnji, cene prerađene hrane su u novembru bile više za 7,1 odsto na međugodišnjem nivou.

Kako navodi NBS, u narednom periodu se može očekivati smirivanje inflatornih pritisaka po osnovu cena hrane, čemu u prilog idu i mere Vlade Srbije u pogledu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica. Cene energenata su u istom periodu povećane za 13,6 odsto, pre svega kao posledica rasta cena derivata nafte na domaćem tržištu od 25,1 odsto.

Najveći izazov koliko će godina biti rodna 

Osim niske baze iz istog perioda prethodne godine, glavni razlog rasta cena naftnih derivata je viša cena sirove nafte na svetskom tržištu koja je, usled bržeg globalnog ekonomskog oporavka od očekivanog, samo tokom septembra i oktobra povećana za skoro 20 odsto i trenutno se nalazi iznad pretkriznih nivoa, objašnjava NBS.

S druge strane, krajem novembra i početkom decembra beleži se pad cene nafte na svetskom tžištu tako da se i sa te strane može očekivati ublažavanje inflatornih pritisaka narednih meseci. Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će do sredine sledeće godine najverovatnije nastaviti da se kreće iznad gornje granice ciljanog raspona od 3,0±1,5 odsto.

Imajući u vidu visoku bazu iz ove godine, postoji mogućnost da se u drugoj polovini sledeće godine ukupna inflacija nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona od 3,0±1,5 odsto. Rizici za inflaciju u narednom periodu su cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, svetske cene energenata, brzina oporavka globalne ekonomije.

Kada je reč o domaćim rizicima, inflacija će u najvećoj meri zavisiti i od ishoda naredne poljoprivredne sezone, koja je za potrebe projekcija pretpostavljena na nivou prosečne, zaključuje centralna banka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis