Biznis vesti

Najbogatiji čovek na svetu nastavio da prodaje akcije "Tesle" da bi platio porez

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

14/12/2021

-

09:31

Najbogatiji čovek na svetu nastavio da prodaje akcije "Tesle" da bi platio porez
Elon Mask - Copyright AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Glavni izvršni direktor "Tesle", Ilon Mask, prodao je akcije koje poseduje u kompaniji za gotovo 13 milijardi dolara od početka novembra, kada je na Tviteru anketirao svoje pratioce da li da smanji svoj udeo za 10 odsto u tom proizvođaču električnih automobila.

Najbogatiji čovek na planeti je u ponedeljak prodao još 934.091 deonicu za 906 miliona dolara, da bi platio porez po osnovu opcija na akcije, prenosi Rojters. Opcija na akcije predstavlja privilegiju zaposlenih u nekoj kompaniji da po povoljnijoj, unapred dogovorenoj ceni, kupe u određenom roku ili na određeni datum deonice firme.

Mask je juče takođe iskoristio opcije za kupovinu 2,13 miliona akcija po unapred utvrđenoj ceni od 6,24 dolara po akciji, na bazi paketa naknada koji mu je firma dodelila 2012. godine, prema informaciji američke Komisije za hartije od vrednosti objavljenoj na Vol Stritu. Akcije "Tesle" su pale ponedeljak za 5,0 posto, na 966,41 dolara.

On je posle ankete na Tviteru prodao akcije u vrednosti od oko 5 milijardi dolara. Nakon što su se korisnici Tvitera izjasnili za to da Mask proda 10 odsto svojih akcija, Maskov fond prodao je skoro 3,6 miliona akcija "Tesle", vrednih oko 4 milijarde dolara, kao i 934.000 akcija za 1,1 milijardu nakon što je iskoristio mogućnost kupovine skoro 2,2 miliona akcija, preneo je Rojters. To je bila prva prodaja akcija tog proizvođača električnih automobila od 2016. godine. Maskovih 4,5 miliona akcija iznosi oko 3 odsto njegovog ukupnog udela u "Tesli", čije akcije čine najveći deo njegovog bogatstva od 281,6 milijardi dolara, prema Forbsu.

Ličnost 2021. godine

Mask je pre nekoliko dana proglašen za Ličnost 2021. godine prema izboru magazina Tajm.

Kontroverzni milijarder, osnivač kompanija "Tesla" i "SpaceX" razgovarao je sa novinarima Tajm magazina u sedištu njegove filme u Teksasu i govorio o bogatstvu, tržištu električnih automobila i svojoj vezi sa muzičarkom Grajms, s kojom je dobio sina.

U najavi tog intervjua koji će biti objavljen u sledećem broju štampanog izdanja, "Time" navodi neke od najupečatljivijih Maskovih izjava među kojima je i ona o njegiovim tvitovima.

"Ja zapravo ne pokušavam da radim optimizaciju (ličnog) brenda, tako da ponekad očigledno sam sebi pucam u koleno. Kao što je to očigledno iz mojih tvitova, to je humor koji je meni smešan, ali ne i mnogim drugim ljudima", rekao je Mask.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis