Biznis vesti

Biznis forum se vraća na Kopaonik - organizatori najavljuju najveći ekonomski skup u redovnom terminu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2021

-

14:36

Biznis forum se vraća na Kopaonik - organizatori najavljuju najveći ekonomski skup u redovnom terminu
Biznis forum se vraća na Kopaonik - organizatori najavljuju najveći ekonomski skup u redovnom terminu - Copyright Promo/Đorđe Kojadinović

veličina teksta

Aa Aa

Četvorodnevni 29. Kopaonik biznis forum biće održan od 6. do 9. marta, a tradicionalno prvog dana prisutnima će se obratiti ministar finansija Siniša Mali, dok će završnu reč poslednjeg dana imati predsednica Vlade Ana Brnabić. Centralna tema biće "Srbija 2030: Agenda održivog razvoja", a programom je predviđena 31 panel diskusija na aktuelna pitanja iz oblasti društvenog i ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, društvene odgovornosti, održivosti i digitalizacije. Posle ovogodišnjeg, koji je zbog epidemije virusa korona održan u maju u Beogradu, organizatori planiraju da sledeći ponovo održe na Kopaoniku, u starom terminu.

Ovaj najveći ekonomski događaj u zemlji ugostiće tri specijalna gosta, a jedan od njih je akademik, profesor i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, koji će ukazati na ključne faktore budućeg razvoja Srbije. Kao gosti na forumu govoriće i član Rimskog kluba Karlos Alvarez-Pereiru, koji će govoriti o svetu posle Kovid 19, kao i profesor, istraživač i svetski poznati autor Branko Milanović, koji će predstaviti pregled globalne ekonomske nejednakosti.

Kopaonik biznis forum započeće takozvanim nultim danom i makroekonomskim analizama i predviđanjima za 2022. godinu za region Zapadnog Balkana, kao i za Srbiju. Ovaj dan biće zaokružen panelom koji je tradicionalno namenjen Inicijativi Digitalna Srbija.

Prvog dana govoriće se o glavnim ekonomskim i političkim dešavanjima u Srbiji i regionu kroz uvodna obraćanja guvernera NBS i ministra finansija nakon čega su planirana obraćanja specijalnih gostiju.

Kao što je to bio slučaj i na prethodnom Forumu, zbog pandemije, panel diskusija na Forumu započeće analizom javnog zdravstvenog sektora i uticaja epidemije na održivo finansiranje zdravstva u Srbiji.

Promo/Nikola Ilić

 

Prvog dana govoriće se i o političkim odgovorima na rastuću nejednakost, borbi za talente, industriji 4.0 i izazovima digitalne transformacije, geopolitičkim pitanjima za region Zapadnog Balkana, kao i o regionalnoj saradnji kao preduslovu za održivi rast i pregledu nove inicijative inkluzivnog rasta iz ugla domaćih i stranih investitora.

Drugog dana biće održani paneli o energetskoj tranziciji, agendi povezivanja Zapadnog Balkana, zelenoj tranziciji, pitanjima održivosti poljoprivrede, digitalizaciji javnih usluga, davanju prioriteta zaštiti životne sredine, kao i prihvatanju veštačke inteligencije obrazovanjem kao ključnim faktorom za održivi razvoj. Dva panela biće posvećena pitanjima konsolidacije bankarskog sektora i prilagođavanju novoj normalnosti nakon pandemije.

Poseban panel će pokriti aktuelna pitanja korporativne društvene odgovornosti (CSR), snažnog liderstva i filantropije. Treći dan počeće obraćanjima o radu i pitanjima javne uprave, dok će paneli ponuditi odgovor na dva važna pitanja - o očekivanjima mladih i usavršavanju zdravstvenih sistema zasnovanih na digitalizaciji koja je usledila. Forum se završava obraćanjem predsednice Vlade Ane Brnabić.

Organizator Foruma je Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard. Forum predstavlja svojevrsnu interaktivnu platformu za razmenu mišljenja, argumentovanu, konstruktivnu raspravu, uz sagledavanje ključnih reformskih izazova iz političkog, privrednog i ekonomskog ugla.

Preporuka za vas

Direktor Svetske banke u Srbiji: Što pre početi transformaciju ka zelenoj ekonomiji
Mali: Srbija izbegla "crne scenarije", upkos krizi i pomoći, naš javni dug ispod 60 odsto BDP

Komentari (0)

Biznis