Biznis vesti

Direktor Svetske banke u Srbiji: Što pre početi transformaciju ka zelenoj ekonomiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

12:06

Direktor Svetske banke u Srbiji: Što pre početi transformaciju ka zelenoj ekonomiji
Direktor Svetske banke u Srbiji: Što pre početi transformaciju ka zelenoj ekonomiji - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija treba što pre da se "ukrca" na brod "zelenog rasta" ako želi da obezbedi brzi razvoj svoje ekonomije i na vreme uhvati korak sa zelenom transformacijom u svetu, poručili su učesnici Kopaonik biznis foruma na panelu "Agenda zelenog rasta".

Uspešno započinjanje zelene agende biće kritična tačka za napredak srpske ekonomie u narednom periodu, poručili su predstavnici Svetske banke.

Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC - članica grupacije Svetske banke) za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim kaže da je ta organizacija u svom izveštaju identifikovala prošle godine za 21 ekonomiju u razvoju, među kojima je i Srbija, 10 biliona dolara potencijalnih zelenih investicija do 2030. godine.

"Za Srbiju je procenjeno da ima 18 do 20 milijardi dolara potencijalnih zelenih investicija u narendih 10 godina", naveo je Naim dodajući da je reč ne samo o zelenim već i profitabilnim investicijama za održivu ekonomiju u budućnosti.

Prema podacima IFC-a, te investicije mogu da donesu za te zemlje 213 miliona radnih mesta i smanje emisiju ugljendioksida za četiri miljarde tona.

Naim je objasnio da je reč o investicijama u obnovljive izvore energije, zelene zgrade, pametnu poljioprivedu, zeleni transport i drugo.

Naglasio je da je privatni sektor posebno dobrodošao u realizaciji tih investicija.

Važnost zelene transformacije

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva je ukazao da će u budućnosti uspeh srpske ekonomije, ali i energetska bezbednost zemlje i prosperitet stanovništva, najviše zavisiti od toga da li će se priključiti zelenoj transformaciji.

"Za Srbiju je važno da započne tranziciju ka zelenoj ekonomiji, a glavni fokus će biti na energetskoj tranziciji i obezbeđivanju obnovljivih izvora energije, kao i sigurnosti snabdevanja", rekao je on i dodao da će od toga zavisiti i cela ekonomija.

Ndegva je, takođe, istakao značaj naučnog pristupa u zelenoj transformaciji.

"Drugo, biće u tom procesu ''pobednika'' i ''gubitnika'', treba da pomognemo upravo ''gubitnicima'' da smanje gubitke i postanu deo pobedničke koliacije u ovoj tranzicij", naveo je Ndegva.

Poručio je da će Sveska banka ostati veoma posvećana svojim partnerima u Srbiji i da jedan od glavnih zadataka treba da bude da se poveća učešće privatnog sektora u investicijama u razvoj inovacija.

On je naglasio da će zelena transformacija omogućiti otvaranje velikog broja radnih mesta i povećati konkurentnost srpske ekonomije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis