Biznis vesti

Ni iz drugog puta nije prodata Fabrika vode u Zrenjaninu - dat rok za pronalaženje novog kupca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2021

-

10:40

Ni iz drugog puta nije prodata Fabrika vode u Zrenjaninu - dat rok za pronalaženje novog kupca
Fabrika vode Zrenjanin - Copyright Prinskrin/Youtube/ KTV Televizija - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Prodaja zrenjaninske Fabrike vode ponovo nije uspela, jer ni ovog puta nije bilo zainteresovanih kupaca, potvrdio je za Euronews Srbija javni izvršitelj Dragan Nikolić.

Kako je pojasnio, sledeći korak biće prodaja direktnom nagodbom. Izvršni poverilac, u ovom slučaju Erste banka, ima rok od 30 dana da pronađe kupca za Fabriku vode. Prodavaće se po istoj početnoj ceni koja je bila ponuđena i na neuspelom drugom javnom nadmetanju, odnosno za 50 odsto procenjene vrednosti. Poslovni objekti, oprema i parking mesta Postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu procenjeni su na 834,7 miliona dinara. 

Podsetimo, ovo je bio drugi pokušaj prodavanja fabrike, nakon što je sa prethodnim vlasnikom ugovor raskinut, jer fabrika nije isporučivala ispravnu vodu za piće. Prvo lektronsko nadmetanje održano je 2. decembra, kada se nepokretnost nije mogla prodati za manje od 70 odsto procenjene vrednosti, međutim zainteresovanih kupaca nije bilo.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije za Euronews Srbija da država traži novog partnera koji će Zrenjanincima moći da isporuči ispravnu vodu za piće nakon što je sa privatnim vlasnikom Fabrike vode u tom gradu raskinut ugovor. Fabrika vode ne radi od 15. decembra prošle godine, a problem sa snabedavanjem vodom za piće u Zrenjaninu traje punih 17 godina.

Spor između Grada i Fabrike

Takođe, zbog problema koji su se dešavali, uključujući i eksploziju u Fabrici vode, odgovornost su međusobno prebacivali Grad Zrenjanin na Fabriku vode i obrnuto. Međusobno su se  optuživali za neispunjavanje stavki iz ugovora i neizmirena dugovanja. Iz Fabrike su u septembru najavili da će pred sudom tražiti naknadu štete, uključujući izgubljenu dobit, i posledice eksplozije u fabrici za koju krive gradski vodovod. 

"Na vidiku nam je sudski proces između Grada Zrenjanina i Fabrike vode. Mi ne znamo ko će u tom procesu pobediti, ali znamo ko će izgubiti. Izgubiće građani Zrenjanina", rekao je Bekim Rukeci iz "Zrenjaninske akcije".

Podsetimo, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ranije je izjavio za Euronews Srbija da je "ugovor Grada Zrenjanina sa fabrikom vode raskinut krivicom investitora, koji nije ispunio ni jedan od uslova propisanih ugovorom iz 2015. godine i sporazumom iz 2021. godine". Salapura je istakao da grad već traži nova rešenja i partnere. 

S druge strane, direktor zrenjaninske Fabrike vode Aleksandar Savin za Euronews Srbija odbacio je tvrdnje da nisu ispunili obaveze, pa samim tim smatraju da ugovor po tom osnovu ne može biti raskinut.

Protesti građana

Zbog prodaje fabrike održan je protest koji je podržala grupa građana "Zrenjaninska akcija", koja traži da država preuzme fabriku. Ove godine su zbog problema građani Zrenjanina više puta putem protesta tražili da im se ostvari pravo na pijaću vodu.

U septembru je održan "Marš za vodu" na kom su građani zatražili hitno rešavanje pitanja vodosnadbevanja u tom gradu. Ključni zahtevi učesnika protesta isti su iz nedelje u nedelju. Oni su tražili da se hitno reši problem vodosnadbevanja i da što pre iz njihovih česmi poteče ispravna voda za piće, da Grad pronađe alternativno rešenje za kojim se dugo traga.

Tražena je i odgovornost svih koji su učestvovali, kako kažu, u fijasku sa fabrikom vode, bez obzira kojoj stranci pripadaju. Zahtevaju i da opšta i stručna javnost budu uključene u proces pronalaženja rešenja.

Više puta su tokom protesta istakli zahtev da Vlada Srbije inicira izmene Zakona o komunalnim delatnostima, odnosno da povuče one izmene koje su donete 2018. godine, upravo zbog slučaja Grada Zrenjanina kada je privatnicima u Srbiji omogućeno da se bave vodosnadbevanjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis