Društvo

Brnabić: Razgovaramo sa investitorom o fabrici vode u Zrenjaninu

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

18:17

Brnabić: Razgovaramo sa investitorom o fabrici vode u Zrenjaninu
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije razgovara sa investitorom o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu i da smatra da su blizu dogovora koji bi rešio problem pijaće vode u Zrenjaninu.

Brnabić je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU kazala da paralelno sa tim Vlada Srbije hoće da uloži u ceo vodovodni sistem u Zrenjaninu jer su, kako kaže, tamo jako stare cevi i veliki gubici.

"Bez toga bismo mogli da imamo problem da iako imate kvalitetnu vodu pri izlasku iz fabrike dok dođe do građana nećete je imati, osim ako ne zamenite cevi", navela je.

Premijerka ističe da je problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu izuzetno teško rešiti i pojašnjava da niko iz Zrenjanina nije pitao Vladu kako da reše problem vode pa su ušli u javno - privatno partnerstvo iako nisu mogli u tom trenutku.

"Tada nije postojao dovoljno jasan pravni okvir da vam pročišćavanje vode radi privatni partner, pa smo kako bismo to omogućili ušli u hitne izmene zakona i izabrali privatnog partnera", kaže.

Brnabić dodaje da taj partner nije pokazao da je sposoban da reši problem i da Zrenjanincima isporuči kvalitetnu pijaću vodu kako bi Autonomna pokrajina Vojvodina mogla da ukine zabranu.

"Onda ste došli u jedan ćorsokak zato što je bilo tako organizovano i nisu mogli da isporuče vodu, Zrenjanin to ne može da plaća i ta firma je bankrotirala. Pošto ju je finansirala jedna komercijalna banka, ona je praktično preuzela fabriku za vodu", pojašnjava Brnabić.

Euronews/Printscreen

 

Premijerka ističe da je država mogla da kupi tu fabriku, ali da to nije bilo rešenje problema jer se ne zna koliko novca treba da se uloži da bi proradila.

"Ili smo mogli da nađemo privatnog partnera koji je spreman da sa bankom nastavi taj projekat i da Zrenjaninci dobiju vodu i to je ono što radimo poslednjih nekoliko meseci. Mislim da je sada na pragu dogovor sa jednim investitorom koji ima svetske reference u toj oblasti", kazala je.

Preporuka za vas

Gradonačelnik Zrenjanina: Smatramo da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut; Direktor fabrike: Sud će proceniti

Komentari (0)

Srbija