Biznis vesti

Predstavnik Gasproma o optužbama za nedovoljnu isporuku gasa Evropi: Jednostavno rečeno, to je laž

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2021

-

21:42

Predstavnik Gasproma o optužbama za nedovoljnu isporuku gasa Evropi: Jednostavno rečeno, to je laž
Gazprom - Copyright Gazprom

veličina teksta

Aa Aa

Evropa ne bi trebalo da okrivljuje Gasprom za probleme za koje je sama odgovorna, bolje bi im bilo da se pogledaju u ogledalo, poručio je predstavnik tog ruskog gasnog giganta Sergej Kuprjanov komentarišući optužbe Zapada upućene Rusiji da navodno ne isporučuje dovoljne količine gasa.

Kuprjanov je rekao da je izvoz gasa u Srbiju, kao i u Italiju, Tursku, Bugarsku, Dansku, Finsku i Poljsku ove godine bio veći nego prethodne.

On je istakao da je Rusija u Nemačku isporučila 50,2 milijarde kubnih metara gasa ove godine, što je za 5,3 odsto više nego prošle.

Optužbe na račun Rusije i Gasproma o tome da se navodno ne isporučuje dovoljno gasa Evropi odbacio je kao besmislene, neprihvatljive i neutemeljene.

"Jednostavno rečeno, to je laž", rekao je Kuprjanov u intervjuu za televiziju Rosija 1, a prenosi Sputnjik.

Na pitanje zašto Rusija nije rezervisala dodatne kapacitete za transport gasa, Kuprjanov je rekao da su sve količine prema godišnjim ugovorima već dogovorene i da novi kapaciteti nisu rezervisani jer se to radi samo onda kada se isporuke ugovore, a ne obrnuto.

"Čitav niz naših klijenata, između ostalog i iz Francuske, već su potpisali svoje godišnje ugovore i samim tim ne šalju dodatne zahteve. Mi rezervišemo kapacitete samo onda kada ugovorimo dodatne količine", naveo je on.

Kuprjanov je kazao i da je Gasprom došao do zaključka da se poslednjih nekoliko dana Poljskoj šalje gas iz Nemačke reversom, a kasnije se taj gas šalje i Ukrajini.

Međutim, kako je ocenio, to i nije baš racionalna odluka evropskih zemalja jer je zima tek počela, a već je utrošeno 47 odsto rezerve.

Kazao je i da je cena tog gasa daleko skuplja nego što je to slučaj kada se kupuje direktno od Gasproma.

Kuprjanov je naglasio da je Gasprom i dalje spreman da isporuči Evropi dodatne količine gasa u okviru dugorocnih ugovora kako bi se mimoišlo spot tržište. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis