Biznis vesti

Tankeri oborili cenu gasa, krenuli za Aziju, pa preusmereni ka Evropi

Komentari
Tankeri oborili cenu gasa, krenuli za Aziju, pa preusmereni ka Evropi
Tankeri oborili cenu gasa, krenuli za Aziju, pa preusmereni ka Evropi - Copyright AP Photo/Koji Sasahara, File

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi spustila se danas na početku trgovanja na cenu ispod 1.300 dolara za 1.000 kubnih metara, podaci su londonske ICE berze. Takođe, januarski fjučersi gasa, na holandskom TTF tržištu, ugovarani su po ceni od 1.253 dolara za 1.000 kubika.

Cena gasa na evropskom trgovanju je u četvrtak pala za više od 19 odsto, a jedan od glavnih razloga za to je vest da je 30 brodova sa tečnim prirodnim gasom krenulo ka Evropi.

U pitanju su brodovi koji su prevozili tečni gas namenjen Aziji, a promenili su kurs usred putovanja kako bi snabdeli evropske potrošače koji su spremni da plate velike cene. Veći deo godine kupci u Kini, Japanu i Južnoj Koreji nadmašuju Evropljane za isporuke ovakvog gasa, koji se uglavnom koristi u elektranama za proizvodnju električne energije, preneo je list "Financial times".

Ovoga puta, međutim, teret koji brodovi prevoze skrenuo je sa puta i krenuo ka Evropi. Kako je za FT rekao Kiran Rou, globalni direktor LNG kompanije čiji su brodovi, "svi putevi tereta koji prevozi LNG vode do glavnih gasnih čvorišta u Evropi".

Kako piše portal "Oil price", cene u Evropi sada su mnogo veće nego u Aziji, a u poslednjih nekoliko dana su cene gasa u severozapadnoj Evropi dostigle više od 57 dolara za britansku termalnu jedinicu (MMBtu), a veće su od azijskih za oko 24 dolara, procene su Blumberga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis