Evropa

Protok gasa kroz gasovod Jamal do Nemačke već drugi dan u zastoju

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2021

-

10:27

Protok gasa kroz gasovod Jamal do Nemačke već drugi dan u zastoju
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fizički protok gasa kroz gasovod Jamal-Evropa ka Nemačkoj i dalje je u zastoju, drugi dan zaredom, pošto je Gasprom, kako je objavljeno na internet stranici nemačkog operatera gasne mreže Gaskejda, odbio da rezerviše tranzitne kapacitete za sredu.

Ruski gasni holding 21. decembra ponovo nije rezervisao kapacitete za tranzit prirodnog gasa preko Poljske kroz gasovod Jamal-Evropa za 22. decembar, prenosi agencija TASS.

Gasprom je, istovremeno, objavio da kompanija Evropu snabdeva gasom u skladu sa zahtevima potrošača i u skladu sa sa postojećim ugovorima, dodaje ruska agencija.

Transnacionalni gasovod Jamal-Evropa, koji prolazi preko teritorija Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke, ima projektovani kapacitet cevi od 32,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

AP/Dmitry Lovetsky

 

Fizički protok gasa do Nemačke preko tog gasovoda formira se kao razlika između renominacija (revidiranih narudžbina za pumpanje) za isporuke u oba smera - napred i reverzibilno (povratno) prema Poljskoj.

Ruska agencija napominje da se reverzibilne isporuke gasa od Nemačke do Poljske odvijaju i danas, te da pravac pumpanja gasa kroz gasovod zavisi od zahteva koje operater prenosa gasa dobija od kupaca.

Gasprom počeo da smanjuje transport gasa

Gasprom je 17. decembra počeo da smanjuje obim rezervacija za tranzit gasa preko gasovoda Jamal-Evropa, i na aukciji za dan unapred nije rezervisao kapacitete, već je naručio zapreminu pumpanja od 26,8 miliona kubnih metara naspram 31,4 miliona kubnih metara prethodnih dana.

Kapacitet pumpanja je 18. decembra postepeno opao na 5,2 miliona kubnih metara, narednog dana na 4,2 miliona kubnih metara, a u ponedeljak 20. decembra na 3,8 miliona kubnih metara, navodi TASS.

Gasprom 20. decembra uopšte nije rezervisao tranzitne kapacitete za naredni dan, usled čega je juče ujutro fizički tok gasa kroz gasovod išao u suprotnom smeru od Nemačke ka Poljskoj.

AP Photo/Sergei Grits

 

Ruska gasna kompanija je izabrala da na dnevnim aukcijama rezerviše kapacitete u decembru za pumpanje gasa preko Jamal-Evrope. Gasprom u novembru nije unapred naručio dodatne kapacitete za decembarski tranzit gasa preko Poljske, navodeći tada da može brzo da izvrši rezervisanje dodatnih kapacitetia za kraće vremenske intervale - za jednu nedelju ili za dan, dodaje TASS.

Zbog smanjenja pumpanja kroz gasovod Jamal-Evropa i vesti o mogućem ledenom talasu u Evropi, cena gasa je na evropskom trgovanju tokom jučerašnjeg dana oborila nekoliko istorijskih rekorda i približila se nivou od 2.200 dolara za 1.000 kubnih metara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa