Biznis vesti

Koliko neradnih dana će biti u 2022. godini i kada

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews

31/12/2021

-

10:43

Koliko neradnih dana će biti u 2022. godini i kada
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije 2022. godine imaće više slobodnih, neradnih dana zbog obeležavanja državnih i verskih praznika, a već prve nedelje 2022. druge neće se raditi ponedeljak, 3. januar i petak 7. januar. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Nova godina je državni praznik i praznuje se 1. i 2. januara. Prema ovom zakonu, ako jedan od dana kada se praznuje državni padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana, a s obzirom da 1. i 2. januar 2022. godine padaju u subotu i nedelju, saglasno Zakonu, neće se raditi ponedeljak, 3. januar.

Takođe, neće se raditi ni prvi dan Božića 7. januar, u petak, jer je to verski praznik, koji se praznuje neradno.

To za većinu zaposlenih građana znači da će imati "produženi" vikend, odnosno da neće raditi tri dana. Nekom tako kalendar donosi produženi nedeljni odmor, a nekome dodatak na platu, odnosno duple dnevnice za rad u dane praznika. Pprema Zakonu o radu, svako ko radi na dan državnog ili verskog praznika koji priznaje država, ima tada pravo na uvećanu zaradu. Dnevnica se uvećava onoliko koliko je utvrđeno opštim aktom preduzeća ili ugovorom o radu, ali to ne može biti manje od 110 odsto od osnovice plate.

Kako će biti za Sretenje i Uskrs?

Pored Nove godine i Božića ove godine ćemo praznovati neradno 15. i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti Srbije, Sretenje. Ovi dani padaju u utorak, odnosno sredu.

Neradno će se četiri dana praznovati i pravoslavni Vaskrs - od Velikog petka do drugog dana Vaskrsa, tačnije od petka, 22. aprila zaključno sa ponedeljkom 25. aprilom. Nedelju dana kasnije, opet ćemo neradno obeležiti Praznik rada - 1. i 2. maj, a kako 1. maj ove godine pada u nedelju, neće se raditi ponedeljak i utorak, odnosno 2. i 3. maj. Obeležićemo neradno i Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar.

Koji se praznici obeležavaju radno?

U Republici Srbiji praznuju se i radno obeležavaju i praznik Sveti Sava, 27. januara, zatim Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu - 22. aprila, Dan pobede - 9. maja, Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu - 21. oktobra i Vidovdan-spomen na Kosovsku bitku-28. juni.

Zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika. Pravoslavci - na prvi dan krsne slave, Katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica - na prvi dan Božića 25. decembar i u dane Uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, koji se ove godine prema njihovom kalendaru obeležiti 15, 16, 17. i 18. aprila.

Pripadnici islamske zajednice imaju pravo da ne rade na prvi dan Ramazanskog bajrama, 2. maj i prvi dan Kurbanskog bajrama, 9. jul, a pripadnici jevrejske zajednice - na prvi dan Jom Kipura, 5. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis