Biznis vesti

Kako je došlo do požara na kopu Tamnava: Stručnjaci kažu da incidenti nepovoljno utiču na proizvodnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2022

-

22:01

Kako je došlo do požara na kopu Tamnava: Stručnjaci kažu da incidenti nepovoljno utiču na proizvodnju
Kako je došlo do požara na kopu Tamnava: Stručnjaci kažu da incidenti nepovoljno utiču na proizvodnju - Copyright TANJUG/ JP EPS/ Goran Gavrilovic

veličina teksta

Aa Aa

Na površinskom kopu u Rudarskom basenu Kolubara u ponedeljak uveče zapalio se odlagač, bager koji služi za odlaganje zemlje, odnosno jalovine. U incidentu nije bilo povređenih, ali je požar ponovo skrenuo pažnju na rad termoelektrana. Dok nadležni istražuju uzroke požara, stručnjaci za Euronews Srbija navode da svaki incednt, manji ili veći, utiče na proizvodni proces.

Da nedostaci postoje, i ovoga puta ukazala je ministarka rudarstva i energetke, koja je navela da su havarije u Elektroprivredi Srbije (EPS) "posledica dugogodišnjeg nerada rukovodstva preduzeća".

EPS

"To je nas sve koštalo", naglasila je  Zorana Mihajlović i dodala da su se preduzeća u elektroenergetskom sistemu previše "odrodila" od svoje države i da su postala "država u državi".

Naglasila je da se to u narednom periodu mora promeniti, ko god bio ministar ili direktor tih preduzeća.

"Svaki dan smo u Vladi Srbije i svaki dan rešavamo kratkoročno probleme ne zato što neko nije radio mesec dana, već zato što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao, investirao, rukovodio...", rekla je Mihajlović nakon obilaska Elektrodistribucije Srbije.

I ministarka je ukazala da su problemi učestali, te da je pre sinoćnjeg požara, tokom prošle i pretprošle nedelje takođe bilo incidenata u okviru EPS-a.

Procenjuje se šteta

Povodom najnovijeg incidenta oglasio se i direktor površinskih kopova u RB Kolubara Srđan Alimpijević. On je rekao da se još uvek ne može izneti procena štete, dok se ne sagleda cela situacija.

"Požar je zahvatio iz prijemnog bukera traku 2 i preneo se na traku 3. Brzom intervencijom, vatrogasci su sprečili veću havariju. Gumeni transporter na trakama 2 i 3 je izgoreo i došlo je do oštećenja odlagališne trake. Ona je dužine 60 metara, sastavljena iz tri segmenta, od kojih su dva pretrpela havarijsko oštećenje", naveo je on.

Alimpijević je rekao da su već počele pripreme za popravku odlagača na kome je izbio požar i da će vrlo brzo biti uključen drugi odlagač, kao i da nije ugrožena proizvodnja uglja.

Euronews TV

Poznato je da je, kako je rekla ministarka Mihalović, "najbolji i najjači odlagač" u Kolubari, koji je pretrpeo štetu, vredan 18,8 miliona evra.

"Postoji odgovornost onih koji upravljaju. Sve ovo nas košta, košta nas vremena, uvoza, havarije bagera. I na kraju krajeva, da se zahvalimo što niko nije povređen", kazala je Mihajlović.

"Incidenti nepovoljno utiču na proizvodni proces"

Stručnjaci su saglasni da do ovakvih incidenata može doći i slučajno, te da oni nemaju veze sa prethodnom situacijom. Ipak, ističu da bi ono što se u poslednje vreme dešava mogla da bude posledica neadekvatnog održavanja godinama unazad.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković ističe da svaka havarija, manja ili veća, utiče na proizvodni proces.

"Ta makro slika je jasna, svaki takav indicent nepovoljno utiče na proizvodni proces, a te su havarije učestale, frekvencija toga je previsoka, te je zato veliko piranje šta se zaista dešava“, kazao je Rajaković za Euronews Srbija.

Kako je rekao, u sistemu "bager, traka, odlagač", oštećena je traka, ali da je pitanje kako je to toga došlo.

"To je tehnički sistem, naravno da su kvarovi mogući, nemamo beskonačno siguran tehnički sistem, te ne možete godinama imati takav složen pogon bez incidenata i problema", rekao je Rajaković.

Ipak, kaže, trebalo bi se ozbiljno zapitati šta se dešava, imajući u vidu sve prethodne incidente.

"Da li je nepripremljenost pogona, nestručnost, svakako nije dobro. Takođe, pitanje je koliko su mašine bile pripremljene na ovu zimsku sezonu", naveo je profesor Rajaković.

Euronews TV

Da problemi postoje dugi niz godina smatra stručnjak u oblasti energetike Aleksandar Kovačević.

 "Verovatno je dosta veliki problem u održavanju delova, opreme, jedan dugi niz godina. To nije nastalo juče, sistem je veliki da bi u kratkom rorku moglo da se dođe u ovo stanje. Ne može se očekivati ni poboljšanje u kratkom roku", kazao je Kovačević za Euronews Srbija.

On je istakao da je u pitanju nov uređaj, te da je zato upitno više procesa koji mogu biti uzrok incidenta.

"Važna stvar, ovo je nov uređaj, star svega tri godine, i po svemu sudeći i u procesu nabavke, instalacije i upravljanja kvalitetom postoje neki procesi koji svi zajedno dovode do ovakvih rezultata", izjavio je Kovačević.

Raniji incidenti

Podsetimo, posle kolapsa početkom decembra zbog lošeg uglja koji je blokirao sistem u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, usledili su novi incidenti.

Tako je 20. decembra došlo do eksplozije i u postrojenju za sušenje uglja u "Kolubara-Preradi" u Vreocima. U eksploziji nije bilo povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta, na autklavu, uređaju u kojem se suši ugalj namenjen maloprodaju.

Tu havariju prouzrokovao je požar koji je prethodno izbio u Bloku B1, kada se zapalio gorionik, a potom i pokvario mlin na Bloku B2.  

Komentari (0)

Biznis