Biznis vesti

Posle odluke o Rio Tintu - ekološki aktivisti traže moratorijum, meštani se pitaju šta će biti sa "uklanjanjem bušotina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2022

-

20:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije stopirala je projekat "Jadar", a premijerka Ana Brnabić je saopštila da je ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarita, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto". U "Službenom glasniku" je objavljeno i da je ukinuta i odluka o formiranju Radne grupe za primenu projekta "Jadar". Premijerka je navela da je sada sve što se tiče ovog projekta i ove kompanije završeno, ali ekološki aktivisti smatraju da to nije dovoljno i traže moratorijum na iskopavanje bora i litijuma na 20 godina.

Oglasili su se i iz kompanije "Rio Tinto" i poručili da su zabrinuti zbog odluke VS i da razmatraju pravne osnove za njeno donošenje i implikacije koje ona može imati na njihove aktivnosti i njihove ljude u Srbiji. Prve reakcije stigle su i sa berze, gde su, kako je preneo Rojters, akcije ove kompanije pale za oko 4,1 odsto, posle vesti iz Srbije.

Iako je "Rio Tinto" saopštio da razmatra pravne osnove za donošenje takve odluke i posledice koje ona može imati na aktivnosti kompanije, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je na taj projekat stavljena tačka i pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da preuzmu sva dokumenta i da ih analiziraju. Prvi su se tom pozivu odazvali predstavnici Ekološkog ustanka koji su danas i došli kod predsednice Vlade da pogledaju dokumenta.

"Bilo ko da dođe da pokuša da pravi rudnik, da radi eksploataciju, mi nećemo dozvoliti. Nama nije bitno samo da ode "Rio Tinto", nego da niko nikad ne dođe da rudari u našem kraju, da se trajno stavi zabrana  na eksploataciju litijuma i bora na teritoriji cele Republike Srbije", izjavio je potpredsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović.

Aktivista pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da odluka Vlade Srbije predstavlaj veliku pobedu, ali je najavio da će se neki od kativista sutra pridružiti Lozničanima u protestu, koji organizuju u 14 časova na šetalištu kod pošte.

"Neće biti više blokada kod Sava centra, više nikakvih okupljanja kao što je najavljeno, mi ćemo dalje još skupljati energiju, viđaćemo se na ulici, zato što Aleksandar Vučić i Ana Brnabić njih uopšte ne zanima ni "Rio Tinto", ni životna sredina, ni ljudi, nego ovo rade zato što im pada rejting svaki dan. Inače, nikad ovo ne bi uradili da nije izbora trećeg aprila", rekao je Jovanović.

"Ne damo Jadar": Ima još nedoumica

Meštani Gornjih Nedeljica smatraju da je odluka Vlade Srbije jedan veliki korak koji je napravljen u rešavanju njihovog problema i nadaju se da u njihovom selu neće biti nikakvog rudnika i da mogu da nastave da žive kao pre pojave "Rio Tinta". To je za Euronews Srbija istakla i Mirjana Petković, predstavnica Udruženja "Ne damo Jadar". 

"Vrlo smo zadovoljni, a ostaju još neke nerazjašnjene stvari oko onoga što je premijerka prećutala. To je odgovor na pitanje da li zaista idu, šta ćemo sa štetom koja je načinjena u polju i šta ćemo sa uklanjanjem bušotina. To su pravne stvari koje bi neko od eksperata trebalo da osmisli, tako da je to neki naš sledeći korak", rekla je Petkovićeva.

Ona je rekla da ovo udruženje već ima svu dokumentaciju, ali da će preuzeti i onu koju je premijerka ponudila ekološkim organizacijama.

"Znamo šta branimo i da to moramo da radimo i verovatno ćemo celog života morati da budemo na oprezu, jer oni jako teško odustaju od onoga što su zacrtali", smatra Petkovićeva.

Ona je napomenula da je, prema podacima kojima raspolaže ovo udruženje, do sada otkupljeno 140 hektara zemljišta, a da je plan kompanije bio da otkupi ukupno oko 600 hektara. 

"Ljudi u samoj zoni su odbili da prodaju, a to što je otkupljeno je sada imovina kompanije, ali pretpostavljam da sada imaju mogućnost samo da se bave poljoprivredom. Ostaje pitanje i ko im je dozvolio da kupuju, a da pritom nisu imali ni završene studije, čak ni overene rudne rezerve", rekla je Petkovićeva. 

Kocka: Reakcije na mrežama

Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama neko je zadovoljan, neko razočaran, a neko zabrinut, najnovijom odlukom Vlade Srbije o odlasku kompanije "Rio Tinto" iz Srbije. Razočaran je, član predsedništva SNS Vladimir Đukanović, koji je to i napisao na Tviteru, dok je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac,  u emisiji "Pravi ugao" na RTV Vojvodina izjavio da je slučaj "Rio Tinta" pokazao koliko je važno imati građane i aktiviste, koji su spremni na odbranu javnog interesa, a ne podanike.

Iz organizacije "Ne davimo Beograd"  kažu da su zadovoljni povlačenjem prostornog plana i da je to velika pobeda svih onih koji su se na protestima i blokadama borili protiv "Rio Tinta".

Saopštenje ove kompanije, u kojem oni kažu da su zabrinuti zbog ovakve odluke Vlade, izazvalo je izvesnu kontarverzu zbog toga što je najpre poslato sa imejl naloga Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za saradnju sa medijima. Potom su se, vrlo brzo nakon slanja mejla, i oglasili iz Kancelarije i saopštili da je mejl agencije Reprezent prosleđen greškom prosleđen.

Međutim, to objašnjenje nije bilo dovoljno potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić, koja kaže da to zapravo pokazuje da su "Rio Tinto" i vlada svo vreme sinhronizovani.

Od ekonomskih reakcija i analiza nakon odluke Vlade Srbije, Rojters je objavio da su deonice "Rio Tinta" na svetskim berzama pale,  a stručnjaci za tržište metala sa kojima je Rojters razgovarao kažu da će ovakva odluka u ovom trenutku proizvesti još veću nestašicu litijuma i drugih ključnih materijala za baterije.

Euronews

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis