Biznis vesti

Odluka Vlade Srbije o obustavljanju projekta "Jadar" objavljena u "Službenom glasniku"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2022

-

14:33

Odluka Vlade Srbije o obustavljanju projekta "Jadar" objavljena u "Službenom glasniku"
Odluka Vlade Srbije o obustavljanju projekta "Jadar" objavljena u "Službenom glasniku" - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, proimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uredba koju je juče donela Vlada Srbije, o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" objavljena je danas u "Službenom glasniku". Time je ozvaničena odluka koju je juče posle sednice Vlade Srbije saopštila premijerka Ana Brnabić.

Odluka je sinoć objavljena u Službenom glasniku i odmah je stupila na snagu.

U Odluci koja je objavljena u "Službenom glasniku" se navodi da će danom stupanja na snagu ove Uredbe, nadležni organi bez odlaganja staviti van snage pojedinačne akte donete radi realizacije Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar".

Navodi se i da će nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana. U istom broju "Službenog glasnika" objavljena je i Odluka o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar", koja je takođe stupila na snagu danas, danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Brnabić: Tačka na "Rio Tinto"

Premijerka je juče posle sednice Vlade Srbije rekla da je Vlada ukinula Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar", od 13. februara 2020. godine i d aon više ne postoji. Kako je navela, poništene su sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo u vezi sa "Rio Sava eksplorejšn" kompanijom.

Kako je navela, ekološke organizacije, okupljene pre svega oko Ekološkog ustanka, SEOS, Otvorene građanske platforme "Akcija" i ostalih u zahtevima koji su predati Vladi 12. januara 2022. godine zahtevale su ukidanje uredbe Vlade o prostornom planu Jadar, poništaj svih upravnih akata i odluka u vezi sa "Rio Tintom", javno objavljivanje dokumenata i sporazuma i eventualnih ugovora koje je Vlada potpisala sa Rio Tintom, i ukidanje radne grupe Vlade.

Osvrćući se na te zahteve, Brnabić je pozvala sve ekološke organizacije da dođu u Vladu Srbije i preuzmu dokumente u vezi sa "Rio Tintom", i navela da će neko iz tima Vlade pomoći u analizi ukoliko to bude potrebno.

"Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli. Ukinuta je i odluka Vlade za obrazovanje radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2020. godine", navela je premijerka. 

Time su, kako je dodala, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i stavljena tačka na "Rio Tinto" u Republici Srbiji.

"Ovim je, što se tiče Rio Tinta, sve završeno", navela je Brnabićeva.

Rio Tinto: Izuzetno smo zabrinuti

Ubrzo su se oglasili i i kompanije "Rio Tinto" i poručili da su izuzetno zabrinuti zbog izjave premijerke Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat "Jadar", te da se poništavaju svi pravni akti u vezi s projektom.

"Tokom našeg rada na Projektu "Jadar", uvek smo poštovali zakone Republike Srbije. Razmatramo pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji", poručili su iz kompanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis