Biznis vesti

Zrenjaninci 18 godina ne mogu da piju vodu sa česme – fabrika vode prodata, da li se nazire konačno rešenje problema

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

25/01/2022

-

19:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zrenjaninska fabrika vode prodata je za 417 miliona dinara kompaniji "Pannonian water", osnovanoj svega dva meseca ranije sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara. Njen vlasnik je ogranak "Metita" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji u Zrenjaninu gradi i prečistač otpadnih voda - još jedan projekat javno-privatnog partnerstva po kom je Zrenjanin prvi u Srbiji. I dok u gradu za Euronews kažu da je rano govoriti o detaljima, novim vlasnicima fabrike detalji su poznati - godinu dana je rok u kom građanima treba da obezbede zdravu vodu.

Kada je Zrenjanincima 2015. obećano da će im novo postrojenje za osam meseci isporučiti zdravu pijaću vodu, zabrana za njenu upotrebu navršila je deceniju. Danas je zabrana punoletna, iz česmi i dalje teče voda sa arsenom, a jedina novina je drugi vlasnik.  

Jovan Milekić je jedan od dvojice radnika koji su povređeni u eksploziji u fabrici vode u decembru 2020. Deo tela bio mu je pod opekotinama, a posledice su i dalje jasno vidljive. Lečenje ne može da nastavi, jer od oktobra nema zdravstveno osiguranje. Od maja, radnici koji se i dalje vode kao uposlenici fabrike vode, ne primaju platu. U takvoj su situaciji, kaže, da nemaju ni kome da daju otkaz.

"Ne verujem prosto da ćemo dobiti ikakvu nadoknadu, u stvari ono što nam sve duguju. Tako da sam tu vest primio jako loše. Razočaran sam. Zajedno sa našim porodicama smo jednostavno prepušteni sami sebi. Osećam se kao da ne postojimo kao ljudska bića. Pisao sam svima, na sva vrata sam kucao. Poslao sam mejl na Predsedništvo još pre dva meseca, gde su mi preko telefona rekli da će u roku od 30 dana da mi odgovore, međutim nema odgovora",  priča Milekić

Nema odgovora ni na pitanja koja je prodaja fabrike novom privatniku otvorila, a koja postavljaju građanske organizacije u Zrenjaninu – Građanski preokret koji je u više navrata tražio krivičnu odgovornost za nadležne i Zrenjaninska akcija, koja je državu pozvala da otkupi fabriku i ne dozvoli više da se privatnik bavi vodosnabdevanjem.

"Sve je netransparentno. Sve je obavijeno nekim velom tajne. Da li su oni kupili fabriku, pa će da je nose, da li će da nastave da rade, na osnovu kog ugovora, ko im je dao ovlašćenje za to, koje su njihove reference. To se ništa ne zna, očekujemo da grad izađe i da to kaže", ističe Bekim Rukeci iz Zrenjaninske akcije.

Dušan Kokot iz Građanskog preokreta smatra da je Zrenjanin postao "grad zarobljenika u kojem se građani ništa ne pitaju" i napominje da niko ne želi da ih pita.

"Donose se političke odluke, tamo gde bi struka trebalo da se pita i zato su nam rezultati takvi kakvi jestu", napominje Kokot.

Šta građanima donosi prodaja fabrike vode?

Činjenica da je fabriku vode kupila kompanija osnovana u novembru sa 100 dinara osnivačkog kapitala, ne brine predstavnike Grada. U Kabinetu gradonačelnika kažu nam da su zadovoljni što se pojavio kupac, jer prethodni vlasnici nisu plaćali rate kredita, ali i zato što bi postojeća fabrika vremenom verovatno postala neupotrebljiva. Za njih je novi vlasnik, kao i njegova matična kuća, referentan u oblasti vodosnabdevanja na međunarodnom tržištu i to im, kažu, daje uverenje da je za zrenjaninski problem moguće rešenje. Ipak, rano je, kažu, da govore o detaljima, a kada budu imali precizne informacije, podeliće ih sa javnošću.

Preciznije informacije, čini se, ima kupac koji nam napominje kako imaju rok od godinu dana da prerade vodu i postignu traženi kvalitet, kao i da uskoro očekuju potpisivanje ugovora o koncesiji i dalja ulaganja u postrojenje. Njime će upravljati, kažu, u narednih 25 godina, a obećavaju najsavremeniju tehnologiju i snažnu posvećenost zaštiti životne sredine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis