Biznis vesti

Haker dao ultimatum hrvatskom operatoru - traži pola miliona dolara u kriptovalutama do večeras

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

11:04

Haker dao ultimatum hrvatskom operatoru - traži pola miliona dolara u kriptovalutama do večeras
Haker dao ultimatum hrvatskom operatoru - traži pola miliona dolara u kriptovalutama do večeras - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Haker koji je "napao" A1 Hrvatska i ukrao lične podatke za najmanje 100.000 korisnika postavio je ultimatum ovoj kompaniji - da mu do večeras isplati pola miliona dolara u kriptovalutama ili će objaviti ukradene podatke na više hakerskih i darknet foruma. A1 je saopštio juče da su podaci hakovani i da je kompromitovano oko deset posto ukupnog broja korisnika te mreže. Ukradeni su lični podaci - ime i prezime, adresa, OIB i broj telefona.

Haker je juče mejlom obaveštavao hrvatske medije o narednim koracima, pa je tako u mejlu prosleđenom hrvatskom portalu Index izneo tvrdnju da je hakovao celu bazu podataka A1 korisnika i da je u A1 kao dokaz poslao deo tog popisa. On je za Index rekao da mu iz A1 nisu odgovorili na mejlove koje je poslao na više adresa, između ostalog i visokorangiranim osobama u kompaniji.

"Pre najave nisu me obavestili ni odgovorili na moj upit. Moj zahtev za 150 ETH (150 ethereuma (ETH) trenutno vredi 476.678 američkih dolara), nije popunjen", napisao je u mejlu i upozorio da rok od 72 sata ističe večeras.

On je naveo da u će slučaju da 72 sata prođu, baza podataka postati javna, a u slučaju da mu plate kao što zahteva, da neće biti posledica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis