Biznis vesti

Evro ojačao prema dolaru posle vesti o samitu Putina i Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

09:05

Evro ojačao prema dolaru posle vesti o samitu Putina i Bajdena
Evro ojačao prema dolaru posle vesti o samitu Putina i Bajdena - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evro je ojačao danas prema dolaru podstaknut vestima o mogućem sastanku predsednika SAD Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina povodom krize u Ukrajini.

Za sada nema više detalja, a iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona saopšteno je da su se dvojica lidera u principu dogovorila o samitu o "bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi". Bela kuća je u saopštila da je Bajden prihvatio sastanak "u načelu", ali samo "ako se invazija ne dogodi".

Evro je porastao za 0,35 odsto na 1,1362 dolara, nakon što je na početku azijskog trgovanja blago oslabio, dok je australijski dolar skočio za 0,55 odsto prema američkoj valuti, izveštava Rojters.

Napredovala i funta

Nasuprot tome, zaustavljen je rast jena zabeležen na ranom trgovanju, pri čemu se japanska valuta spustila na 114,97 jena za dolar. Poput švajcarskog franka, i jen je kao sigurno utočište za ulaganje jačao prethodnih dana zbog intenziviranja rusko-ukrajinskih tenzija.

Britanska funta je napredovala za 0,19 odsto na 1,3623 dolara uoči objavljivanja podataka o indeksu menadžera nabavke (PMI), koji će ukazati na to u kojoj meri je omikron soj koronavirusa uticao na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema šest vodećih rivala, pao je za 0,28 odsto. Učesnici na tržištima valuta će ove nedelje pažljivo pratiti izjave zvaničnika centralnih banaka o monetarnoj politici kako bi došli dobilo kakvih kakvim nagoveštaja u vezi sa očekivanim povećanjem kamatnih stopa.

Na kripto tržištu, bitkoin se neznatno oporavio od pada tokom vikenda. Najveća svetska kriptovaluta je porasla za 2,3 odsto na oko 39.000 dolara, nakon što je prethodno dotakla dvonedeljni minimum od 38.210 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis