Biznis vesti

Povećane rezerve nafte i naftnih derivata: Snabdevanje Srbije energentima za sada stabilno

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2022

-

23:56

Povećane rezerve nafte i naftnih derivata: Snabdevanje Srbije energentima za sada stabilno
Povećane rezerve nafte i naftnih derivata: Snabdevanje Srbije energentima za sada stabilno - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Snabdevanje tržišta Srbije naftom, naftnim derivatima i prirodnim gasom je stabilno u ovom momentu i nemamo razloga za brigu, izjavio je danas Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i enrgetike Zorane Mihajlović.

"Ministarstvo rudarstva i energetike učinilo je dosta toga kako bismo se uskladili sa direktivama EU i u poslednjih godinu dana povećali smo obavezne rezerve nafte i naftnih derivata za 30 odsto. Radimo na tome da već ove godine osiguramo 61 dan prosečne dnevne potrošnje u rezervama, u skladu sa standardima EU", izjavio je Kojčić za TV Vesti.

On je podsetio da je država preduzela mere kako bi zaštitila domaće potrošače, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Energetska kriza utiče na ceo svet

"Velika energetska kriza pogodila je ceo svet i u skladu sa tim, mnoge države u našem regionu i celom svetu reagovale su i ograničile cene derivata radi zaštite domaćih potrošača. Mi smo uredbom ograničili cenu evrodizela na 179 dinara u maloprodaji i bezolovnog benzina na 171 dinar. Isto su uradile i Hrvatska, Mađarska i mnoge druge zemlje. Pomno pratimo dešavanja na tržištu sirove nafte koja se direktno reflektuju na cene energenata u maloprodaji“, rekao je on.

Pomoćnik ministarke rekao je da je Srbija započela radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, koji će dati doprinos većoj sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom.

"Interkonektor Niš-Dimitrovgrad doprineće diversifikaciji ruta i snabdevača prirodnog gasa. Preko njega ćemo moći da se povežemo na interkonektor između Bugarske i Grčke koji će biti završen prema najavama ove godine. Time dobijamo mogućnost snabdevanja gasom iz Južnog gasnog koridora koji od Kaspijskog jezera ide preko Azerbejdžana, Turske i Grčke.

Pored novih interkonekcija treba da radimo i na proširenju podzemnih gasnih skladišta čime dobijamo nove strateške rezerve koje dosta znače prilikom prekida u isporuci ovog energenta", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis