Biznis vesti

Počelo uklanjanje 435 kilometara starih pruga - Senta i Beočin prvi ostaju bez šina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2022

-

11:55

Počelo uklanjanje 435 kilometara starih pruga - Senta i Beočin prvi ostaju bez šina
Počelo uklanjanje 435 kilometara starih pruga - Senta i Beočin prvi ostaju bez šina - Copyright Danijel Stevanović

veličina teksta

Aa Aa

U železničkoj stanici Senta, na pruzi Senta - Kanjiža, započeli su radovi na demontaži 435 kilometara starih pruga u Srbiji, koje se decenijama ne koriste. U Infrastrukturi železnice Srbije navode da je predviđeno uklanjanje 17 kilometara pruge Senta- Kanjiža, koja je zatvorena za železnički saobraćaj još 1978. godine. Istovremeno, počinje i demontaža 14,3 kilometra duge pruge Petrovaradin – Beočin, na kojoj vozovi ne saobraćaju još od 2007. godine.

Ovim radovima započela je velika akcija Infrastrukture železnica Srbije, kojom je predviđena demontaža i uklanjanje starih šina i železničke infrastrukture na petnaest lokalnih pruga u Srbiji, a biće realizovana u naredne dve godine.

Danijel Stevanović

 

Od toga, skoro 400 kilometara je starih pruga koje se odavno više ne koriste, a nalaze se u Vojvodini. Na nekim od ovih pruga vozovi ne saobraćaju i preko četrdeset godina. Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje.

U Infrastrukturi podsećaju da je prethodnih decenija bilo više pokušaja da se uradi ovaj veliki posao i reši problem starih pruga u Srbiji, ali su se neuspešno završavali.

"Nakon sprovedenog postupka javne prodaje, Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže petnaest pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina. Reč je o oko 25 hiljada tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom je ostvaren prihod od oko 302 miliona dinara", navodi se u soapštenju.

Danijel Stevanović

 

Demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta koji odavno više nisu u upotrebi, oslobodiće se i oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

"Tako će zemljište sa koga budu uklonjene pruge moći da se koristi za izgradnju novih puteva, sportske sadržaje, biciklističke ili trim staze i druge namene, a biće stvoreni i uslovi za bolju i lakšu saobraćajnu povezanost i infrastrukturni razvoj ovih lokalnih samouprava", kažu u Infrastrukturi.

Danijel Stevanović

 

U naredne dve godine biće demontirane i uklonjene pruge:  Bečej – Senta (35,8 km),  Senta – Kanjiža (17,07 km),  Sečanj – Jaša – Tomić (10,36 km), Sombor – Bački Breg (25,33 km), Sombor – Riđica (28,11 km), Vladimirovci – Kovin (40,9 km),  Bečej – Vrbas (36,92 km), Zrenjanin fabrika – Vršac (81,2 km), Horgoš – Kanjiža (13,51 km), Karavukovo – Bač (13,4 km), Petrovaradin – Beočin (14,35 km), Žabalj – Bečej deonica Čurug – Bečej (31 km), Kikinda – Banatsko Aranđelovo (32,91 km), Sombor – Apatin fabrika (21,6 km), Sopot Požarevački – Kostolac (32 km).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis