Biznis vesti

"Investicija od 100 miliona evra" - Mint značajan za oporavak Loznice, uskoro i fabrika aluminijuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/03/2022

-

13:16

"Investicija od 100 miliona evra" - Mint značajan za oporavak Loznice, uskoro i fabrika aluminijuma
"Investicija od 100 miliona evra" - Mint značajan za oporavak Loznice, uskoro i fabrika aluminijuma - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Kineska kompanija Mint otvorila je danas fabriku za proizvodnju delova za automobile, a otvaranju je prisustvovao predsednika Srbije Aleksandar Vučić.

Fabrika u industrijskoj zoni Šepak prostire se na površini od 110.000 metara kvadratnih i trenutno ima 516 zaposlenih. U fabrici je planirano da radi 1.000 ljudi, a investicija je vredna oko 100 miliona evra i realizuje se u dve faze.

Ovo je jedna od većih investicija u Srbiji i najveća investicija u Loznici, u kojoj će se proizvoditi kompomente za kućišta za baterije za električna vozila, kao i ukrasne aluminijumske elemente za karoseriju automobila. Kamen temeljac za izgradnju fabrike postavljen je u aprilu 2019. godine.

Mint grupa ima proizvodnju na oko 30 lokacija u Kini, Tajlandu i Meksiku i delovima snabdevala glavne proizvođače automobila koji imaju 80 odsto učešća na tržištu. Realizuje izvoz u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistocnu Aziju.

Mint znači puno za oporavak Loznice

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da dolazak kompanije MINTH Automotive Europe u Loznicu puno znači za privredni oporavak tog grada i celog Podrinja.

Vučiće je posle sastanka sa predstavnicima kompanije obišao nove pogone i najavio da će Mint graditi i novu fabriku aluminijuma u Loznici, ali da ne može još da govori o detaljima te investicije. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Ovo je, kao što vidite, veliki grad ovde u Loznici, a ići će i na novu fabriku aluminijuma sa ogromnom investicijom. Ne smem još da kažem kolika će biti investicija", rekao je predsednik i dodao da samo može da kaže da su u pitanju ogromne pare.

To je važna vest za Loznicu i ceo Mačvanski okrug", dodao je Vučić.

Naglasio je da će to puno značiti za Loznicu posle propasti fabrike Viskoza u tom gradu.

"Tek će se videti koliko je ovo značajno za oporavak Loznice", rekao je Vučić

Naveo je da su na razgovorima u Mintu u Loznici prisutni bili i predstavnici BMW-a, Renoa i Tojote i dodao da nema električnih automobila bez delova koji će se proizvoditi fabrikama Minta u Loznici i Šapcu.

Proizvodnja u Šapcu

Osim Loznice Mint će proizvoditi i u Šapcu komponente za električne automobile. U ovim proizvodnom pogonu planirano je da se zaposli do 200 radnika, a rok za završetak radova je jun ove godine. Fabrika se prostire na 11 hektara i cela investicija košta 50 miliona evra. Radovi su počeli u julu 2021. goidne.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

To je najveće strano ulaganje u Šapcu u protekle dve decenije. Ova kompanija nedavno je kupila drugu parcelu od još 10 hektara, gde planira izgradnju nove fabriku, čija je vrednost 46 miliona evra. Dolazak Minta u Šabac biće podsticaj i za druge strane investitore, a posao u proizvodnji komponenti za električne automobile u budućnosti će doprineti zaštiti životne sredine.

Grad Šabac ima dve industrijske zone, od kojih se Severozapadna prostire na 600 hektara i najveća je u Srbiji. Tu trenutno posluje 35 kompanija.

Izgradnjom brze saobraćajnice prema Loznici i deonice autoputa Šabac - Ruma biće  najbrža veza sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, ali i Novim Sadom i Beogradom.

Komentari (0)

Biznis