Biznis vesti

Fabrika u Austriji obustavila proizvodnju zbog visoke cene gasa, vlada i visoka potražnja za zlatnim dukatima i polugama

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

09:52

Fabrika u Austriji obustavila proizvodnju zbog visoke cene gasa, vlada i visoka potražnja za zlatnim dukatima i polugama
Fabrika u Austriji obustavila proizvodnju zbog visoke cene gasa, vlada i visoka potražnja za zlatnim dukatima i polugama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fabrika papira "Norske Skog" u mestu Bruk an der Mur u Austriji, koja zapošljava oko 400 ljudi, odlučila je da privremeno obustavi rad zbog previsoke cene gasa. Kompanija se nada da će novi industrijski kotao, koji treba da bude štedljiviji, pomoći, a trebalo bi da bude postavljen u aprilu.

"Cene energenata sa kojima smo trenutno suočeni ne dozvoljavaju poslovanje u Bruku", rekao je direktor kompanije Sven Ombudstvedt.

Inače, Austrija je prošle godine uvezla naftu i gas u vrednosti od 11,5 milijardi evra, i za 2,5 milijardi evra deo prosledila u druge zemlje, a za ovu godinu očekuje najmanje udvostručenje troškova. Od ukupnog uvoza, 4,2 milijardi evra otpalo je na gas i 7,3 milijardi evra na naftu i naftne proizvode.

Troškovi za gas su se, zbog rasta cena, u poređenju sa 2020. godinom više nego udvostručili, ukazuje direktor austrijske Agencije za energetiku Franc Angerer. On je naveo da preti da će troškovi uvoza višestruko da se povećaju.

Već prošle godine je uvoz energenata odgovoran za tri četvrtine negativnog trgovinskog bilansa. Troškovi uvoza premašili su prihode od izvoza za 9,5 milijardi evra, u ukupnom trgovinskom deficitu Austrije od 12,5 milijardi evra.

Navala na zlato

Ukrajinska kriza i sve veća inflacija uzroci su za porast potražnje za zlatom u Austriji. Visoka potražnja za zlatnim dukatima i polugama prevazilazi ponudu domaćih prodavaca vrednih metala. Kompanija "Mince Esterajh", koja proizvodi zlatne dukate, saopštila je da je u protekle dve nedelje značajno porastao obrt od prodaje zlata.

profimedia

 

"Od ulaska Rusije u Ukrainu ostvarili smo obrt od oko 500 miliona evra samo od posla sa prodavcima na veliko, to jest bankama i prodavnicaa", rekla je portparolka "Mince Esterajh" Andrea Lang Radiju Beč.

Poređenja radi prošlogodišnji obrt iznosio je oko 200 miliona evra.

"Mi neprestano proizvodimo i stalno ispručujemo raobu, ali potražnja nije nikada bila veća. Sada je kod nas kao kod pekara, ono što proizvodimo prodajemo odmah sledećeg dana ", dodala je ona.

U prodavnicama "Mince Esterajh" bilo je klijenata koji su samo u jednom danu od izbijanja rata u Ukrjaini kupili dukate " Filharmonija " za miliona evra. Na onlajn šopu je na dan izbijanja rata obrt bio tri miliona evra. I kompanija "Egusa" ukazuje da je potražnja za zlatnim polugama velika, a najviše se kupuju male poluge od 100 i 250 grama. Austrijanci u zlatu vide sigurnu investiciju za budućnost, u doba kada raste inflacija i neizvesnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis