Biznis vesti

Danas nove cene goriva na pumpama, Mihajlović: Biće nešto više

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

12:19

Danas nove cene goriva na pumpama, Mihajlović: Biće nešto više
Danas nove cene goriva na pumpama, Mihajlović: Biće nešto više - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će u 13  sati biti utvrđena nova cena goriva i da će ona na pumpama biti nešto malo viša u odnosu na zamrznute cene za benzin B95 i dizel koje su važile u prethodnih mesec dana.

Mihajlović je, na pitanje Tanjuga, objasnila da ministarstvo na čijem je čelu utvrđuje prosečnu veleprodajnu cenu i dostavlja Ministarstvu trgovine, kao i da marža pumpi ne može da bude veća od šest dinara.

U prethodnih mesec dana na snazi je bila uredba kojom je na pumpama bila ograničena maksimalna cena benzina BMB 95 na 171 dinar i evrodizela na 179 dinara.

Ministarka je rekla da je donetom uredbom napravljen balans između veleprodajne i maloprodajne cene.

Tanjug/Rade Prelić

Zorana Mihajlović

"Za dizel za poljoprivrednike ostaje 179 dinara, a cena benzina i dizela na pumpama za građane će se sigurno jednim delom nešto manje povećati", rekla je Mihajlović.

Gledaćemo kako se kreću cene na svetskom tržištu, rekla je ona i dodala da će cena na pumpama u Srbiji biti nešto malo viša u odnosu na sadašnje cene.

"Cena dizela za poljoprivrednike ostaje ista - 179 dinara, a cena benzina i dizela na pumpama za građane će se sigurno jednim delom nešto malo povećati. Ali u svakom slučaju, najrealnije moguće, ta marža i odnos između maloprodajne i veleprodajne cene ne može da bude više od šest dinara. Trudićemo se da gledamo kako se kreću cene nafte na svetskom tržištu", rekla je Mihajlović.

Kako je rekla, cena nafte na svetskom tržištu je danas 119 dolara za barel, dok je pre nekoliko dana bila čak 135 dolara.

"To su cene na koje mi ne možemo da utičemo, ali možemo ovakvim merama da zaštitimo i naše tržište i potrošače", navela je Mihajlović.

Kaže da zbog situacije sa pandemijom i krize u Ukrajini trpe sve zemlje sve, pa i Srbije, i da je vlada odreagovala kako bi zaštitila svoje građane i privredu.

"To je razlog zašto mi danas imamo sve što je potrebno da možemo normalno da vodimo život u zemlji. Ima dovoljno struje, toplotne energije, gasa i nafte i naftnih derivata. Imajući u vidu da cene na svetskom tržištu zaista divljaju i da su to cene koje su bile jako visoke i prošle godine usled tražnje nakon pandemije i sada rata u Ukrajini, mi smo odlučili da ograničimo visinu cene naftnih derivata", navela je.

Istakla je da je prva uredba pokazala da postoje određeni problemi u odnosu između maloprodajne i veleprodajne cene i napravila njihov balans.

Svetsko kretanje cena nafte utiče i na Srbiju

Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije rekao je da su, od 8. marta, kada je na svetskom tržištu zabeležen najveći skok cena u poslednjih 10 godina, cene sirove nafte u poslednjih nekoliko dana pale i stabilizovale se na oko 110 ili 115 dolara po barelu, što utiče i na Srbiju. 

Euronews

Savić naglašava da se ograničenje akcize odnosi na osnovne derivate - evrodizel i bezolovni benzin 95, a ostali derivati poput premijum brendova nisu obuhvaćeni sniženjem. Savić ovo naziva "kompromisnim rešenjem", i dodaje da je snabdevenost na sasvim zadovoljavajućem nivou.

"Za sada nema razloga za brigu, svih derivata ima dovoljno. Vlada je snizila i carine na uvoz iz zemalja sa kojima Srbija nema potpisan sporazum o slobodnoj trgovini. Dobra stvar je što su limitirane cene za poljoprivredu. Sada ide setva kada se najviše troši evrodizela i onda to ulazi u formiranje cena maloprodaje osnovnih namirnica", kaže Savić.

Osvrnuo se i na meru koja glasi da gorivo ne sme da se sipa više od kapaciteta rezervoara, naglasivši da je u pitanju, pre svega, bezbednosna mera.

"Prošle nedelje su potrošači točili stihijski, u ono što im se zateklo kod kuće. Drugi razlog je da se ne bi gorivo skladištilo tamo gde ne bi bilo na propisan način čuvano. Naravno, poljoprivrednici ne mogu da izađu sa svojim mašinama na otvoreni put, i oni moraju biti obezbeđeni na neki drugi način, što znači da bi pod strogim nadzorom i u određenim posudama evrodizel mogao da se toči".

Komentari (0)

Biznis