Biznis vesti

EBRD: Ostajemo pri tome da će rast Srbije biti 4,3 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

12:49

EBRD: Ostajemo pri tome da će rast Srbije biti 4,3 odsto
EBRD: Ostajemo pri tome da će rast Srbije biti 4,3 odsto - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u izveštaju iz novembra projektovala je da će Srbija u 2022. ostvariti privredni rast od 4,3 odsto, ali u ovom trenutku sumnjamo da će biti veća zbog rizika na globalnoj političkoj i ekonomskoj sceni, izjavio je danas zamenik direktora EBRD-a za ekonomiju, politiku i upravljanje Piter Senfi.

Govoreći u Beogradu na predstavljanju izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o tranziciji za 2021-2022. godinu, Senfi je najavio da će EBRD uskoro doneti novi izveštaj sa prognozama o privrednom rastu Srbije i drugih zemalja u regionu. Istakao je da su i Srbija i ostale zemlje regiona tokom poslednje dve godine pokazale da su njihove ekonomije otporne na pandemiju izazvanu koronavirusom.

"Srbija se po svom privrednom rastu ističe kao najbolja u regionu, ali i kao zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom globalno", naveo je Senfi.

Ukazao je da je Srbija tokom 2020. godine imala najniži pad BDP-a u Evropi od 0,9 odsto, dok je odmah prošle godine imala snažan rast od 7,5 odsto i da nastavlja sa rastom tokom ove godine. Naveo je i da su se ekonomije ostalih zemlja u regionu oporavile tokom prošle godine i da će uskoro dostići stope rasta iz pretkovid perioda.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Senfi je kazao da je srpska ekonomija pokazala da je otporna na pandemiju, navodeći da njen privredni rast ne zavisi od jedne ili od dve industrije, kako je to slučaj u većini zemalja, već od više njih. Istakao je da su dobri rezultati ostvareni u oblasti trgovine, turizma, industrijske proizvodnje, građevinarstvu, osim u oblasti poljoprivrede, koja se prošle godine borila sa sušom.

"Ti dobri rezultati u raznim oblastima su dobar singal za investitore, jer pokazuju da potencijal Srbije leži u mnogim oblastima", naveo je Senfi.

Ukazao je da su opasnost na srpsku ekonomiju rast inflacije i rast javnog duga, navodeći da inflacija nije karakteristična samo za Srbiju, već i za sve zemlje regiona, Evrope i sveta, zbog povećanja cena energenata i hrane. Senfi je kazao da nijedna ekonomija na te izazove nije otporna. Kada je reč o javnom dugu, Senfi je kazao da je njegov rast u granicama normale, i da je manji u odnosu na pojedine zemlje u regionu.

Podsetio je da je prema izveštaju EBRD-a iz novembra projekcija te institucije da će Srbija 2022. imati rast od 4,3 odsto, što je, kako je naveo, veći nego što se očekuje u ostalim zemljama u regionu.

"U ovom trenutku sumnjam da će cifra biti veća od te, zbog političkih i ekonomskih rizika, povećanje cene energetnata, hrane, rata u Ukrajini... Zbog toga neću dati novu cifru, ali uskoro će biti objavljen novi izveštaj EBRD-a o projekcijama privrednog rasta za Srbiju i region", zaključio je Senfi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis