Biznis vesti

Koliko je realno da Bugarska zaustavi tranzit ruskog gasa i šta bi to značilo za Srbiju?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

15/03/2022

-

18:35

Koliko je realno da Bugarska zaustavi tranzit ruskog gasa i šta bi to značilo za Srbiju?
Koliko je realno da Bugarska zaustavi tranzit ruskog gasa i šta bi to značilo za Srbiju? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vest iz Bugarske da bi mogli da zaustave tranzit ruskog gasa ukoliko Rusija bude plaćala u rubljama, postala je pitanje broj jedan u Srbiji. Informacija nije došla od zvaničnika te zemlje, ali je stav bugarskog eksperta za energetiku saopšten na njihovoj nacionalnoj televiziji uneo nemir među zvaničnike u Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi to bila "katastrofa za našu zemlju", dok prvi čovek Srbijagasa Dušan Bajatović isključuje mogućnost da to može da se desi.

Sve je počelo izjavom ambasadorke Rusije u Sofiji Eleonore Mitrofanove koja je rekla da je Bugarska među 48 zemalja na listi neprijateljskih zemalja Moskve, što znači da će sva plaćanja Bugarskoj mogu biti obavljena u rubljama.

Ekspert za energetiku bugarske nevladine organizacije Centar za proučavanje demokratije Martin Vladimirov rekao je za BNR da njegova zemlja ima pravo da obustavi tranzit ruskog prirodnog gasa ako im ne bude isplaćeno  prema sporazumu (u dolarima). On je podsetio da sledeće nedelje ističe rok za plaćanje transporta gasa preko Bugarske.

Na to je reagovao predsednik Srbije koji kaže da ga je vest iz Bugarske pogodila kao "grom iz vedra neba", posebno što je saopštena na bugarskoj nacionalnoj televiziji i da bi to za Srbiju bila prava "katastrofa".

"Vest iz Bugarske pogodila me je kao grom iz vedra neba. Postoji objektivan problem, Rusi nemaju pare, kada im uzmete 300 milijardi u zlatu, sve dolare i efektivu, i terate ih do bankrotstva kako će da plate u dolarima, a ako će da plaćaju u rubljama, a vi presečete tranzit gasa.... računam da i nas neko nešto mora da pita", rekao je Vučić.

profimedia

 

On je ukazao da svi ostali imaju odnekud da dobiju gas, a da Srbija može da nabavlja jedino preko Ukrajine i Mađarske ili balkanskim tokom iz Bugarske.

"Ako nam to ukinu ne znam sta da radimo. Sad ćemo da kupujemo i po bilo kojoj ceni da utiskujemo gas, ali to nam je nedovoljno. Ne znam sta da kazem, borimo se na dnevnom nivou", istakao je Vučić.

"Vest nije stigla od bugarskih zvaničnika"

Energetski ekspert Aleksandar Kovačević kaže da vest o zaustavljanju tranzita ruskog gasa ukoliko Rusija bude plaćala u rubljama nije došla od bugarskih zvaničnika, već od predstavnika NVO, te smatra da ne zavređuje posebnu pažnju. Međutim, kaže da je svima jasno da ukoliko se usluga ne plaća, neće se ni obavljati.

Podseća da Gasprom raspolaže zalihama gasa u Evropi u različim podzemnim skladištima, ali da gas i dalje teče i preko Ukrajine.

"Postoji mnogo mogućnosti, ovo nije jedini tok. Međutim, u ovo vreme, smanjen je stepen pouzdanosti bilo kakvih angažmana, dogovora, ugovora. Ne bih rekao da je eventualni bugarski stav u vezi plaćanja najveći rizik. Ima tu mnogo većih rizika i mnogo komplikovanijih pitanja u ovom trenutku. Ko zna kako može da se razvija situacija, rat ima svoju dimenziju nepredvidivosti", rekao je Kovačević za Euronews Srbija.

"Neće biti prekida dotoka gasa iz Bugarske"

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović smatra da se prekid dotoka gasa iz Bugarske u Srbiju neće desiti i da su izjave o tome deo propagandnog rata koji traje i na čijoj meti su Bugarska i Srbija.

AP/Pavlo Palamarchuk

 

"Mislim da se prekid dotoka gasa kroz Bugarsku neće desiti iz prostog razloga što je gas berzanska roba i uvek možete nekom količinom gasa da platite transport. Ja čak mislim da oni to kompenzuju, ali neće da kažu", rekao je Bajatović za TV Hepi.

On je istakao da nema nikakve sumnje da sa berzanskom robom, koja je isto što i novac, može platiti transport gasa bez uvođenja rublje u takvu transakciju.

"Nema uopšte potrebe da razmatramo te geopolitičke izjave koje se koriste u informacionom ratu. Ja sam čak siguran da je to neko pustio da bi se pravila panika u regionu. Između ostalog, pritisak je na Bugarsku i na Srbiju. Sa druge strane, šta opredeljuje odnose? Interes. Pa šta sad, da Bugari obustave transport gasa, a odakle njima gas? Nema. Da li je interes Rusije da ostane bez prihoda od izvoza gasa? Očigledno da nije", rekao je Bajatović.

On je ocenio da se "evropska jednačina snabdevanja gasom" ne može rešiti bez ruskog gasa najmanje u narednih sedam godina. Izneo je sopstvena zapažanja o tome odakle potiču tvrdnje o prelasku plaćanja gasa u rubljama.

"Interesantno je što su u Bugarskoj pripadnici nevladinog sektora pričali kako je realno da Rusi plaćaju u rubljama, a svi bugarski eksperti, ljudi koji se stvarno bave finansijama i gasom kažu da je to nemoguće i da se neće desiti. Kako to, oni koji se finasirtaju američkim dolarima pričaju da je ta kriza tako realna?", upitao je Bajatović.

On je dodao da je "Srbijagas" pre nekoliko dana platio gas "Gaspromu" u evrima i dodao da je dogovoreno da se sa plaćanja u dolarima pređe na evre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis