Biznis vesti

Australija ulaže 360 miliona dolara u proizvodnju minerala retke zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

08:42

Australija ulaže 360 miliona dolara u proizvodnju minerala retke zemlje
Australija ulaže 360 miliona dolara u proizvodnju minerala retke zemlje - Copyright EPA/DARREN ENGLAND

veličina teksta

Aa Aa

Australija je izdvojila skoro 500 miliona australijskih dolara (360 miliona američkih dolara) za finansiranje povećanja proizvodnje minerala retke zemlje, s ciljem da saveznicima omogući diverzifikaciju snabdevanja kako bi se potisnula kineska dominacija u tom segmentu globalnog tržišta. Australijski premijer Skot Morison predstavio je danas plan za finansiranje niza projekata u Zapadnoj Australiji poručivši da će ta država postati energetski oslonac za saveznike.

"Nedavna dešavanja pokazuju da se Australija suočava sa najtežim i najopasnijim bezbednosnim okruženjem koje smo videli u poslednjih 80 godina. Događaji u Evropi su podsetnik na to koliko je tesna veza između energetske bezbednosti, ekonomske bezbednosti i nacionalne bezbednosti", rekao je on novinarima, prenosi Rojters.

Na sastanku lidera Kvad grupe, koju čine Australija, Sjedinjene Države, Japan i Indija, održanom u septembru u Vašingtonu dogovoreno je da se poboljša bezbednost lanca snabdevanja mineralima retke zemlje.

"Kina trenutno dominira sa oko 70 do 80 odsto globalne proizvodnje ovih ključnih minerala i nastavlja da konsoliduje svoju prevlast nad lancima snabdevanja. Ova inicijativa je osmišljena da se pozabavi tom dominacijom“, rekao je Angus Tejlor, ministar za industriju, energiju i smanjenje emisija.

Minerali retke zemlje se koriste za proizvodnju pametnih telefona, računara, punjivih baterija i električnih automobila, kao i u vojnoj i kosmičkoj tehnologiji. Projekti koji će biti finansirani uključuju fabriku za separaciju minerala retke zemlje koja će biti izgrađena van Kine, rafineriju za baterijske materijae i fabriku za preradu vanadijuma. Takođe će biti obezbeđena sredstva za komercijalizaciju vladinih istraživanja i dovođenje novih kompanija na tržište.

Australija proizvodi polovinu litijuma u svetu, drugi je najveći proizvođač kobalta i četvrti proizvođač minerala retke zemlje. Australijski izvoz sirovina i energije vredi 348,9 milijardi australijskih dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis